Коктел од Брегзита, миграционе кризе и могућег банкарског колапса може постати смртоносан за ЕУ, док светски финансијски систем стоји на прагу нових катаклизми, сматра амерички инвеститор Џорџ Сорос.

Dzordz-Soros

«Након Брегзита ЕУ прети смртна опасност», рекао је Сорос за италијански лист Коријере дела сера.

 

Европа, како је додао, може да преживи само ако се претвори у такав савез којем би желео да се прикључи Лондон и у којем не би били организовани „брегзити“.

 

Према његовим речима, миграциона криза у Европи је успорена након затварања балканске руте, али не треба мислити да ће ситуација остати стабилна, чак и ако се сада чини да Европљани нису против миграната.

 

Власти у Италији и другим земљама треба да покажу реалну спремност да решавају заједничке проблеме до којих је довела политика ЕУ према избеглицама.

 

«То је у потпуности питање политичке воље. ЕУ поседује нетакнуте ресурсе које може да искористи. Ако то сад не уради када се налази на граници живота и смрти, када ће?», пита се амерички финансијер.

 

Сорос сматра и да је споразум између ЕУ и Турске сувише непоуздана база за нову политику ЕУ о избеглицама.

 

Како би преживела, ЕУ треба хитно да предузме одлучне мере, сматра милијардер, преноси Спутњик.

 

Пре свега, треба да буде формулисана јасна разлика између ЕУ и еврозоне.

 

Слаба карика саме еврозоне, према мишљењу Сороса, јесте Италија чије банке вапе за хитним оздрављењем. Он предлаже да се уведу санкције институционалним инвеститорима, а приватним да се надокнаде губици.

 

Осим тога, Сорос је као неопходне услове за преживљавање Европе означио поштовање финансијске дисциплине и правила банкарског савеза.

 

Тагови: ;