Североатлантски савез је «смртно болестан» пише директор National Interest Тед Гален Карпентер. Према његовим речима озбиљан знак пропадања НАТО-а је неспремност појединих чланица да заузму чврсту јединствену линију према Москви, а последњи ексер у гроб НАТО-а може представљати победа Трампа на изборима у САД.

 

nato

 

Много сумњи је око најхитнијих безбедоносних питања у алијанси а посебно како се носити са Русијом, сматра Карпентер. Већина источних чланица алијансе је спремна за конфронтацију са Московом. Они сматрају да и најмањи знак слабости чини Кремљ још више ратоборним. Команда НАТО-а очигледно дели ставове ових чланица. Организују војне вежбе у Балтику, Украјини и Средоземном мору. Одлука НАТО-а да размести четири додатна батаљона у Пољској и Балтичким земљама представља «симбол одлучности НАТО-а да заштити ове рањиве земље».

 

Међутим, сматра аутор нису све земље чланице алијансе непријатељски настројене према Москви. О војним вежбама НАТО веома негативно мишљење има и министар иностраних послова Немачке Птаинмајер. Он је ове мере назвао контрапродуктивним и упозорио своје партнере да на овај начин изазивају рат. Такође Немачка се противи учлањењу Украјине и Грузије у НАТО као и санкцијама ЕУ против Русије због «анексије Крима» и  подршке «сепаратистима» на југоистоку Украјине.

 

При том Немачка није једина земља која се противи овако тврдој линији према Москви. Супротне ставове оваквој политици недавно су изнеле Мађарска и Чешка а недавно помирење Турске и Русије које су сви видели довело је у питање консензус у корист агресивне политике према Русији. Међутим, сматра Карпентер најтамнији облак на хоризонту НАТО-а су свакако председнички избори у САД. Хилари Клинтон залаже се за статус кво међутим Доналд Трамп не. Он је јавно поставио питање финансирања алијансе. Он је поставио питање разумности америчке посвећености овом савезу и испуњењу обавеза према њему. Трамп је више пута говорио о НАТО-у као превазиђеној организацији, изражавао дивљење према председнику Русије Владимиру Путину и залагао се за јачу сарадњу са Русијом. На тај начин избор Трампа за председника САД може постати последњи ексер у гроб НАТО-а. Његова администрација ће готово сигурно желети реформе НАТО-а а није искључена ни могућност да САД иступи из алијансе, плаши се Карпентер. То ће изазвати озбиљне расцепе у алијанси. и то може бити последњи ексер у гроб НАТО-а. Међутим многи од његових чланова воле да негирају реалност.

 

 

Тагови: ;