Министар правосуђа Хрватске Анте Шпрље изјавио је да Србија води истрагу против 43 хрватска држављана на основу закона по којем се прогласила надлежном за вођење поступака за ратне злочине на територији бивше СФРЈ.

 

dru-tuzioc

 

Оно што званично знамо је да је на том списку четрдесет троје људи, рекао је Шпрље, одговарајући на питање колико је хрватских држављана на списку српског Тужилаштва за ратне злочине.

 

Шпрље је напоменуо да сви ти људи знају да су на листама и да их је о томе пре неколико година обавестило Министарство бранитеља.

 

Колико ми знамо, ти људи су под истрагама и још нису оптужени, казао је Шпрље, преноси Индеx.

 

На питање хоће ли Хрватска тражити заустављање приступних преговора Србије с Европском унијом, Шпрље је рекао да је Хрватска јасно рекла да је за редефинисање надлежности Србије.

 

Не може једна држава наметати своја права другој. Ми ћемо се тако поставити и на такав начин ћемо преговарати са Србијом. Надамо се да ће Србија потпуно разумети наше стајалиште и да ћемо у том смислу моћи да се договримо, рекао је Шпрље.

 

Министра унутрашњих послова Влаху Орепића новинари су питали хоће ли бити ухапшени хрватски бранитељи који се налазе на српском списку, а он је одговорио да Србија мора повући закон по којем је себе прогласила надлежном за вођење поступака за ратне злочине на подручју бивше СФРЈ.

 

Све то треба преиспитати. Србија не може развијати причу с тим законом. Мора га повући ако мисли да буде озбиљан партнер, односно саговорник у Европској унији, казао је Орепић.

 

 

 

Новости

Тагови: ; ; ;