Неколико хиљада људи окупило се данас на тргу Таксим у Истанбулу како би исказало своју приврженост демократији и противљење увођењу ванредног стања после покушаја војног удара, пренела је агенција Франс прес.

 

tur-1_620x0

 

Скуп је организовала водећа турска опозициона странка, Републиканска народна партија, што је прво окупљање присталица опозиције после покушаја војног удара, док активисти владајуће Странке правде и развоја сваке вечери излазе на улице у знак подршке председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

 

Учесници демонстрација, поред турских застава, носе и слике Мустафе Кемала Ататурка, оца модерне турске државе и симбола присталица Републиканске народне партије, као и транспаренте са натписима «Бранимо републику и демократију», «Не државном удару, да за демократију» и «Суверенитет безусловно припада народу».

 

Поред отпора војном пучу, окупљени су транспарентима «Турска је секуларна и то ће остати» и «Ми смо војска Мустафе Кемала» изразили и забринутост због увођења ванредног стања и противљење председнику Ердогану, кога су неки од учесника називали «лоповом и убицом», пренео је Франс прес са лица места.

 

После неуспелог пуча до којег је дошло 15. јула, турске власти су увеле тромесечно ванредно стање и покренуле чистку у војсци и правосуђу.

 

Због увођења ванредног стања јуче је протестовало и неколико хиљада прокурдских активиста, а тај скуп организован је на позив прокурдске Народне демократске странке.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;