Бивши командант НАТО снага у Авганистану, пензионисани генерал америчке војске Џон Ф. Кембел, организатор је неуспелог покушаја пуча у Турској, објавио је данас турски лист „Јени шафак“, позивајући се на изворе блиске истрази.

 

Џон Кембел

 

 

Генерал Кембел (59) је „једна од кључних фигура која је организовала и контролисала војнике који су покушали да изврше пуч у Турској“, објавио је конзервативни лист на енглеском језику.

 

 

Како наводи тај лист, Кембел је „такође управљао трансакцијама у вредности већој од две милијарде долара преко нигеријске УБА Банке, користећи своје везе у ЦИА, а новац је делио војницима пучистима у Турској“.

 

Пензионисани амерички генерал је наводно „два пута у тајности посетио“ Турску између маја и 15. јула, кад је извршен покушај пуча, за који турске власти оптужују „Фетулахову терористичку организацију“ (ФЕТО).

 

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу је данас упозорио да би односи Анкаре са Вашингтоном могли да се погоршају ако САД не изруче муслиманског верског вођу Фетулаха Гулена, који живи у Пенсилванији.

 

Званични Вашингтон је више пута поновио да Турска мора да пружи солидне доказе за могућу повезаност Гулена са покушајем војног пуча, пре него што може да почне да се разговара о његовом изручењу Турској.

 

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;