Хрватско Министарство спољних послова упутило је у понедељак протестну ноту Србији због «неприхватљивих изјава» наших званичника о поништењу пресуде надбискупу из времена НДХ Алојзију Степинцу — потврђено је «Новостима» у Загребу.

 

srbija-hrvatska-zastave-jpg_660x330

 

Комшијама је највише засметао став председника Томислава Николића да Загреб тим потезом «затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, али ако овако настави, ископаће понор у који ће да упадне и остане сам без подршке цивилизованог, антифашистичког и антинационалног дела човечанства».

 

Према нашим информацијама, није им по вољи ни оцена премијера Александра Вучића, који је контроверзног кардинала назвао «једним од кључних идеолога најгоре нацистичке власти на европском тлу».

 

Изражавајући најоштрији протест, у Министарству истичу да таква реторика подстиче распиривање нетрпељивости између два народа и удаљава Србију од прихватања европских вредности и прикључења европској породици. Наводе и да се на тако непримерен и ревизионистички начин оцењују Хрватска и деловање њених институција, што представља директно мешање у унутрашња питања суседне земље.

 

— Хрватско министарство позива вршиоце државних дужности у Србији да свој дискурс усмере ка јачању добросуседских односа и да се уместо тенденциозних вербалних обрачуна прожетих неистинама, историјским ревизијама и клеветама посвете рационалном дијалогу о свим питањима важним за односе двеју земаља — наводи се у документу.

 

 

 

ПРЕСУДА

Загребачки суд поништио је прошлог петка пресуду Степинцу којом су га бивше комунистичке власти 1946. осудиле на 16 година затвора због сарадње са усташким режимом у Независној Држави Хрватској.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;