Јужнокорејско распоређивање модерног америчког система противракетне одбране погоршаће тензије на Корејском полуострву и озбиљно угрозити поверење између Кине и САД, упозорио је данас високи кинески војни званичник, јавља Ројтерс, позивајући се на кинеску агенцију Синхуу. Фан Чанглонг, потпредседник Централне војне комисије, рекао је то на састанку са америчком саветницом за националну безбедност Сузан Рајс, наводи кинеска државна новинска агенција.

 

Severnokorejska-raketa

 

 

Високи кинески званичник рекао је Сузан Рајс да би неуспех у адекватном решавању осетљивих питања између САД и Кине могао да „врло вероватно поремети и поткопа” њихове међусобне војне односе, преноси АФП. Рајс је највиши амерички званичник који борави у посети Пекингу откако је Стални арбитражни суд у Хагу раније овог месеца одбацио широка кинеска територијална права на Јужном кинеском мору, што је разгневило Пекинг и појачало тензије са Вашингтоном.

 

Њена посета има за циљ да припреми посету америчког председника Барака Обаме приликом самита Г20 у граду Хангџу у септембру, наводи француска агенција. Рајс је данас у разговору са Фаном рекла да су ризици од ненамерних последица операција снага двеју земаља које се, како је приметила, одвијају све ближе једне другима, смањени захваљујући бољој комуникацији и другим мерама изградње поверења.

 

Она је, међутим, упозорила да, упркос напретку, САД и Кина морају разговарају о изазовима и разилажењима и превазиђу их. На састанку са државним саветником Јанг Ђиећијем раније данас, Рајс је позвала на отвореност у суочавању са тим изазовима и изнела позитивне оцене о сарадњи САД и Кине на пољу климатских промена, глобалних здравствених питања и неширења нуклеарног оружја.

 

Јанг, главни спољнополитички кинески званичник, оценио је односе између САД и Кине ове године као генерално стабилне и позвао на већу сарадњу и поред неслагања. Рајс ће се, како је најављено, састати и са кинеским председником Сји Ђинпингом. Вашингтон је протеклих месеци, у име принципа слободе пловидбе, слао морнаричке бродове у зоне Јужног кинеског мора у близини стена и острва на које Пекинг полаже право, што је изазвало бес Кине која је изградила низ вештачких острва на којима могу да се изводе војне операције.

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;