Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев је, поводом изјаве косовске министарке за дијалог Едите Тахири да Србија треба да избаци Косово и Метохију из Устава како би постала чланица ЕУ, политичким представницима Албанаца у Приштини поручио да би и за регион и за ЕУ најбоље било да Приштина унесе Србију у свој устав.

Kozarev-tt

«Једини начин да самопроглашено Косово престане да постоји као протекторат јесте да унесе Србију у покрајински устав», изјавио је Козарев Танјугу.

 

Козарев је, осврћући се на оцену Тахиријеве да Србија и самопроглашено Косово треба да се узајамно признају, рекао да Србија већ признаје Косово и Метохију као своју јужну покрајину и да јој је тај статус штавише гарантован Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

 

«Самопроглашено Косово нема никакве предиспозиције да постане међународно призната независна држава и што дуже политичари у Приштини буду живели у самообмани, економска и социјална ситуација на тој територији ће бити све гора. Са друге стране, Србија има једну од најбрже растућих економија у Европи и спремна је да буде мотор и економског и демократског развоја друштва на Косову и Метохији», истакао је Козарев.

 

Тахиријева је за Радио Слободна Европа изјавила да Србија не може да постане чланица ЕУ а да не призна независност Косова.

 

 

Тагови: