Мигрант из Сирије активирао је бомбу у свом ранцу недалеко од места одржавања музичког фестивала у Ансбаху у Баварској. Он је погинуо, а рањено је 15 људи, док је четворо у критичном стању. У једном од телефона нападача пронађен је видео снимак у коме се заклиње на верност Исламској држави, потврдила баварска полиција. Исламска држава преузела одговорност за напад.

 

CoKa1VVW8AEw131

 

Напад је извео Сиријац стар 27 година, којем су немачке власти одбиле да издају азил, а синоћна експлозија је четврти напад који се десио у Немачкој за мање од недељу дана.

 

Екипа хитне помоћи, која је дошла врло брзо после експлозије, покушала је реанимацију нападача, тврди данас портал Розенхајм 24, позивајући се на полицију, међутим, реанимација није успела и он је подлегао повредама на лицу места.

 

Нападач је имао довољно материјала да направи још једну експлозивну направу, саопштила је полиција.

 

 

Он се такође заклео на верност Исламској држави у видео снимку који је пронађен у једном од два мобилна телефона која је користио уочи напада.

 

Нападач, идентификован као Мухамед Д., заклео се у видео снимку пронађеном у једном од телефона на верност лидеру Исламске државе Абу Бакр ел Багдадију, преносе медији.

 

Исламска држава преузела је одговорност за напад. Агенција Амак, повезана са Исламском државом, објавила је на свом сајту да је напад у Ансбаху извео борац ИД.

 

«Он је извео напад као одговор на позив групе да се врше напади у земљама које чине коалицију против Исламске државе», саопштила је агенција Амак.

 

 

Само пар сати након експлозије, баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман рекао је да је лично уверен да је реч о исламистичком самоубилачком нападу. Херман је новинарима река да је Сиријац био познат полицији због кривичних дела.

 

Према његовим речима, Сиријац је у више наврата привођен у полицију због кривичних дела у вези са наркотицима.

 

Херман каже да су у нападу у Ансбаху, малом граду од 40.000 људи југозападно од Нирнберга у којем постоји америчка база, међу рањенима четири особе које се налазе у тешком стању.

 

Локални медији јављају да је Херман рекао да није јасно да ли је Сиријац планирао да изврши самоубиство или «да поведе са собом у смрт и друге».

 

Министар полиције Баварске је рекао да је страдали стигао у Немачку пре две године и да је већ два пута покушавао да изврши самоубиство.

 

«Мушкарац је у ранцу носио експлозив и металне делиће који би били довољни да убију више људи», навео је Херман.

 

 

Баварски министар унутрашњих послова Херман је рекао да изгледа да Сиријцу није дозвољен улаз на Отворени музички фестивал у Ансбаху непосредно пре експлозије која се десила испред локалног ресторана.

 

Немачка полиција покушава да расветли с ким је нападач разговарао телефоном пред активирање експлозива.

 

Полиција проверава да ли је он имао саучеснике за тај стравичан напад. Након експолозије је више од 2.500 људи евакуисано са фестивала.

 

 

Нападач требало да буде депортован у Бугарску

Сиријцу који је извршио самоубилачки напад, била су уручена два налога за депортацију, изјавио је портпарол немачког Министарства унутрашњих послова Тобијас Плате.

 

Њему је 22. децембра 2014. уручен први налог за депортацију, а затим му је 13. јула ове године речено да ће бити депортован у Бугарску. Портпарол је прецизирао да је Сиријац требало да буде депортован у Бугарску зато што је у тој земљи прво предао захтев за добијање азила.

 

Немачка, као и друге земље ЕУ, спроводе протеривање тражилаца азила којима је одбијена молба јер су у некој другој земљи претходно поднели захтев.

 

Протеривање у складу са Даблинским правилима се, међутим, теже спроводи због противљења земље која треба да приими избеглице.

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;