Председник Русије Владимир Путин допутоваће у суботу у посету Словенији где ће учествовати на обележавању стоте годишњице Руске капелице на Вршичу и открити споменик руским жртвама у Првом и Другом светском рату на љубљанском гробљу Жале.

 

putin

 

Посета председника Руске Федерације, имаће комеморатвни карактер, а председници Русије и Словеније говориће на Вршичу, док ће церемонија на градском гробљу Жале трајати око пола сата.

 

Амбасадор Русије у Љубљани Доку Завгајев рекао је да ће Путин у Словенију допутовати у суботу у 13.00 часова и након свечаности на Вршичу, Жалама и вечере на Брду код Крања отпутовати назад у Москву.

 

Руску капелицу на прелазу Вршич су изградили 1916. године руски ратни заробљеници у знак сећања на преминуле другове које је замела снежна лавина у марту те године.

 

Од јануара 1993. Друштво Словенија-Русија, општина Крањска Гора и Амбасада Руске федерације у Словенији сваке последње недеље у јулу на дан Светог Владимира организују свечаност обележавања изградње Руске капелице на којој учествује велики број грађана из целе Словеније.

 

Ове године према досадашњим пријавама ће их бити око 2.500.

 

У току посете високог госта код Руске капелице é бити предузете најоштрије мере безбедности и измењен режим саобраћаја.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;