Председник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изразио је спремност да разговара са Бакиром Изетбеговићем о свим отвореним питањима, али да је водећа бошњачка партија Странка демократске акције почела са уценама.

 

Dodik44

 

 

«Почели су да се понашају као да су они једина странка у БиХ чије захтеве треба следити. С механизмом координације су покушали да нас преваре и све то уз аминовање Савеза за промене, а сада поправљамо оно што су они забрљали», рекао је Додик.

 

 

Како су пренеле бањалучке Независне новине, Република Српска мора да се пита о механизму координације, а не да тај механизам буде «тајно усвојен», а да онда СНСД мора «поново да губи време и поправља ствари».

 

«СДА је та која смета свим добрим иницијативама и крива је за лошу атмосферу, а не СНСД, јер је СДА покушала да уцењује Српску. То им нећемо дозволити и то је наше легитимно право», рекао је Додик.

 

 

Према његовим речима, Савез за промене, који је опозиција у РС, а учествује у власти на нивоу БиХ, «на више поља је преварен», што су, како је истакао, само признали.

 

Додикова реакција стигла је после најаве челника СДА да су спремни за састанак са СНСД-ом, али да као кључно питање намећу усвајање механизма координације различитих нивоа власти у преговорима са ЕУ, који је један од кључних услова за наставак европских интеграција.

 

Власти РС не пристају на механизам координације који је предложио Савет министара БиХ.

 

«Нико са мном није контактирао у вези са тим састанком. Немамо никаквих проблема да разговарамо, то смо јасно поручили и премијерка РС Жељка Цвијановић и ја и нека нико не мисли да ћу пристати да РС буде потцењена и уцењена», рекао је Додик.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;