Пољска је уморана од украјинске браће. И ако су раније председници Пољске изјављивали да су они — адвокати Украјине, садашњи шеф државе Анджеј Себастијан Дуда у свом инаугуралном говору их није ни поменуо, и изгледао је као да је заборавио на то да њихови суседи уопште и постоје.

 

d1b33b39c69b2ceab547a6001ebeeb6e

 

Одмах се смањио и број виза за Украјинце на 200 000, који су иначе раније путовали у Пољску као да је она њихов други дом. Неке пољске патриоте су чак почеле да мокре по споменицима јунака «Украјинске устаничке армије», а има и оних који патролирају границом са слоганом «Нашао си бандеровца — убиј» и «Смрт бандеровцима».

 

Сваки дан, група бораца патролира и брине се о томе да нико од украјинске стране не пређе границу илегално или прокријумчари робу.

 

Представници национално-патриотске организације «Фаланга» у Пољској су кренули у, може се рећи, «лов» на украјинске оружане неофашисте који би могли ући на територију њихове земље.

 

Ова организација је зато створила неколико војних патрола које надгледају границу између Пољске и Украјине.

 

Патриоте кажу да се на територији њихове државе већ налазе снајперисти «Десног сектора» који се крију од снага безбедности у Закарпатју. Исто тако, Пољаци се веома боје да ће се у њихову земљу слити поток илегалног оружја, наркотика и милитаната-нациста.

 

Да би избегли такве случајеве, они су формирали специјалне патроле и намеравају да се обрате председнику са молбом да легализује њихову безбедносну делатност и омогући им да патролирају заједно са регуларним граничарима.

 

 

Тагови: ; ; ;