Терористи, који око Алепа ратују против сиријске војске, користе прекде ватре за прегруписања и мобилизацију нових снага, а регуларно добијају војну помоћ из иностранства, ауто-магистралом „Кастело“ преко које треба да им стиже хуманитарна помоћ, изјавио је у Њујорку Виталиј Чуркин.

 

Smoke rises after airstrikes on the rebel-held al-Sakhour neighborhood of Aleppo, Syria April 29, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail

 

„Располажемо подацима да тим путем пролазе и оружје и муниције, чак и џихадо-мобили са терористима-самоубицама“, рекао је он.

 

Стални представник Русије у Савету безбедности УН је рекао да је исти случај и са терористима у другим деловима Сирије. Сви они редовно добијају војну помоћ из иностранства.

 

Заседање СБ УН било је посвећено ситуацији у Алепу, а заменик генералног секретара УН Стивен О`Брајен је затражио да се сиријској армији не дозволи да потпуно блокира град и да се сваке недеље успостави дводневна пауза у војним дејствима да би цивилно становништво могло да добије храну и лекове.

 

Сиријом се истовремено позабавио и пољски Министар одбране Антоније Маћеревич. Он је рекао да иза «исламске државе», с обзиром на то како ствари стоје, мора стајати нека држава.

 

„Ова претпоставка је ближе истини него уверавања да се ради о масовном безумљу. Исто важи и за друге верзије. Такве дијагнозе имају мало везе са тероризмом. У целокупној досадашњој историји није било терористичког покрета без упоришта у некој држави која га је подржавала и користила у свом интересу. Специјалне службе су дужне да одговоре на то ко користи «исламску државу»“.

 

Маћеревич је додао да је лако проценити коме деловање «исламске државе» иде на руку јер геополитика директно одговара на то питање.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;