Србија хоће добре односе са Хрватском, али не по цену да се ратни злочинци претварају у наводне мученике, поручио је српски шеф дипломатије Ивица Дачић у одговору хрватском колеги Мири Ковачу, и додао да «повампирене усташе данас у Србу ни на шта и ни на кога не подсећају, него они јесу наследници фашистичке усташке НДХ и Анте Павелића».

 

Дачић

 

 

Можда наша протестна нота Хрватској министра Ковача лично подсећа на Милошевића, што свакако није истина, али повампирене усташе данас у Србу ни на шта и ни на кога не подсећају, него они јесу наследници фашистичке усташке НДХ и Анте Павелића», навео је Дачић.

 

 

Дачић је указао да у протестној ноти Србије нема, како каже Ковач, лажних цитата, већ су наведене дословне изјаве Степинца изречене на Ускрс 1941. године у загребачкој катедрали посвећеној Богородици, где он проповеда лојалност фашистичкој усташкој НДХ, као и цитат из његове окружнице бискупима, где каже да је НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа и одавно сањани и жељени идеал.

 

Такође, на суђењу Степинцу, 3. октобра 1946. године, он своје суђење прекида само да изјави покрштавање Срба није исправан назив, него се ради о “верском прелазу”. Ово су историјске чињенице, које немају никакве везе са Милошевићем, указао је Дачић.

 

«Док је Хитлер за Немце и цео свет симбол зла, за хрватску власт НДХ је остварење хрватског сна, Анте Павелић и усташе симбол херојства, а са њим и њихов духовник Степинац, симбол светости. За то су доказ и данашње слике усташког дивљања у Србу. Србија хоће добре односе са Хрватском, али не по цену да се ратни злочинци претварају у наводне мученике», поручио је Дачић.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;