Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању користе рационалним, разумним речником, поручио је шеф хрватске дипломатије Миро Ковач.

 

Миро Ковач

 

 

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач рекао је да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу, која је уручена хрватском амбасадору у Београду, представља јефтин напад и покушај дестабилизације Хрватске «у осетљивом тренутку, након распуштања сабора и пре прославе Олује».

 

«Рецепт из 1990. година, подсећа на времена Слободана Милошевића и велику српску агресију. Позивамо власти у Србији да се у јавном обраћању, када комуницирају са својом јавношћу и са суседним државама, да се користе рационалним, разумним речником», рекао је Ковач, преноси Н1.

 

 

Тврди да су у ноти изречене измишљотине и лажни цитати који се тичу кардинала Степинца и да је то неприхватљиво.

 

«Знамо да је код нас Степинац био мученик, ми такав речник одбацујемо. Желимо са Србијом да градимо нормалне добросуседске односе, овакав начин не доприноси томе», рекао је Ковач.

 

 

Србија, према његовом мишљењу, сада има шансу да се промени и да крене ка ЕУ.

 

«Ми смо у Хрватској много тога променили и Србија има ту шансу», навео је Ковач, који каже да Србија треба да престане са оваквим «неукусним јефитиним нападима који подсећају на Слободана Милошевића».

 

 

Ковач, који је данас председавао првим састанком Комисије хрватске владе за праћење спровођења прелазних мерила у преговарачким поглављима 23 и 24 о приступању Србије ЕУ, рекао је да ће ти састанци бити редовни и да ће се «послу приступити рационално и ефикасно».

 

 

 

 

 

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ;