Контроверзни палестински бизнисмен и црногорски држављанин Мохамед Дахлан после неуспелог пуча у Турској из Уједињених Арапских Емирата прешао је у Црну Гору и Србију, а Анкара тражи његово хапшење, преносе турски медији.

 

vijestdana2112015

 

Један од представника владајуће партије Турске, Странке правде и развоја (АКП) Ахмет Варол изјавио је да ће Мохамед Дахлан бити ухапшен уколико се испостави да је умешан у неуспели пуч, који се догодио 15.јула.

 

 

Дахлан, за кога је црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио да му је близак пријатељ, према извештајима више арпских и израелских медија, на мети је турских истражитеља, који желе да утврде каква је била његова улога у дешавањима у Анкари и Истанбулу 15. јула.

 

Палестински бизнисмен је истовремно саветник за безбедност краљевске породице УАЕ, а како наводи лист „Јениакит, владајућа АКП сумњичи Уједињене Арапске Емирате и Египат да су подржали учеснике војног удара против администарције председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

 

Представник АКП Ахмет Варол рекао је да турски народ мало зна о Мохамеду Дахлану, и његовим непријатељским тенденцијама према Турској.

 

„Дахлан ће бити ухапшен ако је био укључен у покушај пуча“, казао је Варол.

 

Интересантно је и да су турски медији још у јануару тврдили да су УАЕ и Дахлан део завере за збацивање Ердогана, као и да је за те намере оформљен специјалан фонд од 70 милиона долара.

 

Ђукановић се састао изненада у понедељак вече са амбасадором Републике Турске у Подгорици Серхатом Галипом. Сусрет двојице званичника имао је природу хитног састанка, није званично најављен, а на сајту Владе саопштење о томе је објављено након 20 часова.

 

Формално, амбасадор је информисао премијера о политичким догађајима у Турској као и о томе да је Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у прошао у процедури одговарајућа парламентарна тела, чиме је отворен пут за његову скору ратификацију у Великој народној скупштини Турске.

 

 

ин4с

 

 

 

Тагови: