Годишњица устанка у Србу крај партизанског споменика у организацији СНВ-а и САБА, обележена је у сенци низа инцидената, претњи и провокација припадника Аутохтоне – Хрватске странке права и њихових присталица.

 

Dnevnik-

 

 

Хина је јавила да је петнаестак жена у више наврата прекидало говор бившег хрватског председника Стјепана Месића певањем домољубних песама.

 

Председник СНВ-а Милорад Пуповац поручио је онима којима је, како је рекао, данашњи дан контроверзан да прочитају текст Славка Голдштајна о устанку у Србу.

 

«Ми не спадамо међу екстреме, ми желимо нормалан живот», рекао је Пуповац.

 

 

Никола Будија је критиковао хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић зато што је избацила Титову бисту са Пантавчака по доласку на ту функцију.

 

Међутим, протестни скуп организoвала је и Аутохтона хрватска странка права коју води потпредседник Владимир Кинђерски, а који је Хини уочи скупа рекао да ће то бити «мирно окупљање, само да би се указало на чињеницу да је СНВ-ов скуп еклатантни историјски фалсификат».

 

Упркос шестомесечној забрани у Србу се данас појавио и лидер А-ХСП Дражен Келеминец и одржао говор на разгласу и том приликом овај скуп назвао «балом вампира», а потом позвао на скандирање «За дом спремни».

 

«Нико ми не може забранити поздрав ‘Бог и Хрвати’ и ‘За дом спремни’! Нико ми не може забранити барјак са белим пољем, који је хрватски барјак», поручио је на протесту праваша и њихових присталица у Србу, током обележавања годишњице антифашистичког устанка.

 

 

Келеминец је, како је пренела телевизија Н1, захвалио Ивици Панџи, бранитељима из Ријеке и Задра, припадницима сплитског ХОС-а и свим, како је рекао, домобранима који су у Србу данас.

 

По завршетку Келеминецовог обраћања присутни су скандирали: «Кољачи, убице, злочинци!»

 

 

Келемнeц је рекао да Самосталној демократској српској странци треба забранити одржавање скупова, као и да у Србу има 60 Хрвата, «који су грађани другог реда» и то због начелника, који се због малтретирања обратио државном врху.

 

Навео је да Милорад Пуповац одржава свој «бал вампира испред четничког споменика» и да је «ту почела агресија на Домовински рат».

 

«Не бојим се ничега осим Бога! С тим поздравом сам ишао у рат за демократску Хрватску. За дом — спремни!», казао је Келеминец, што су прихватили и учесници протеста окупљени око њега.

 

 

Новинари су питали полицију хоће ли узвици «За дом спремни» бити санкционирани, а гласноговорник Полицијске управе задраске Елис ЗЗодан казао је за Н1 да ће полиција поднети пријаве за свако кршење закона, али да неће хапсити на самом месту догађаја.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;