Званични Дамаск је оптужио француску ратну авијацију да су њени авиони бомбардовали село на северу Сирије и убили 164 цивила.

 

Bashar Ja'afari

 

Париз је одговорио да су њихови ратни авиони 19 јула извели напад на једно село у Сирији и да је то била освета «исламској држави» за терористички напад у Ници, иако је нападач из Нице био држављанин Туниса и није имао никакве везе са Сиријом.

 

Стални представник Сирије у УН Башар Џафари је рекао да су Французи разорили село Тохар поред града Манбиџа и да су припадници ИД његове становнике користили као живи штит, али да су Тохар напустили непосредно пред почетак напада француских авиона.

 

„Французи су у Тохару побили два пута више људи него што је погинуло у Ници. Француски Председник је хтео освету за Ницу, а убио је 164 мирна грађанина у сиријском селу“, рекао је Џафари.

 

Министарство спољних послова Сирије је затражило да Савет безбедности УН осуди француски напад на Тохар.

 

Секретаријат УН је објавио да није у могућности да провери ко је одговоран за тај напад.

 

Стални представник Француске у УН, Франсоа Делатр се уздржао од коментара, а представница САД Саманта Пауер је саопштила да су САД и њихови савезници спремни да преузму на себе одговорност за смрт цивила ако буде потврђена на начин који заслужује поверење.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;