Приручник Украјинске устаничке армије (ОУН-УПА) којим се у случају неопходности позива на убијање и пољских жена и деце данас је представљен од стране одељења Националног института сећања (ИПН) у Лублину, Пољској, преноси локални лист Dziennik Wschodni.

 

1065172051

 

 

Документа су чувана у туби која је пронађена марта током ископавања у Хахлову ( Војводство лублинско). Човек који је пронашао документа их је предао полицији, а они проследили Институту народног сећања.

 

«Све указује на то да су документа припадала Украјинској устаничкој војсци», цитира пољски лист речи представника Националног института сећања Даријуша Антоњака.

 

 

Међу пронађеним документима се налазе и инструкције о томе како «заштити локално украјинско становништво од пољских бандита». Осим тога, међу папирима су и леци којма се Украјинци позивају на убијање својих мужева или жена пољског порекла.

 

Речено је да су међу документима и лична писма, инструкције и саопштења. Истражитељи планирају да објасне како је ова туба са документима доспела у Хахлов. Током ситраге ће покушати да нађу људе који су поменти у документима, односно њихову родбину или пријатеље.

 

Раније је пољски парламент усвојио резолуцију о томе да се 11. јула прогласи за Национални дан сећања на жртве геноцида почињеног од стране украјинских националиста над становницима Републике Пољске у периоду од 1943-1945.

 

 

 

Тагови: ; ;