Према међународним правилима, спортисти морају да прођу тестове у тачно одређено време, које сами бирају, али се руски спортисти проверавају када им одреде.

 

Експерт светске антидопинг агенције тврди да запослени у московској антидопинг лабораторији, уз помоћ специјалних служби, отварају контејнере са допинг тестовима спортиста и мењају позитивне резултате негативним. Међутим, нико није објаснио како то може да се уради.

 

2148696_full-lnd

 

Лайф је одлучио да спроведе сопствени експеримент и да провери да ли је могуће да се отвори контејнер са биоматеријалом спортиста, као и да ли је могућа замена узорака.

 

Кутија са низом антидопинг тестова се зове Bereg kit. Спортска полиција пружа спортистима могућност да изаберу између три таква комплета. Након што спортиста изабере кутију са тестом, мора да попуни неколико протокола са личним подацима и, што је најважније, да упише јединствени број допинг теста. Са мерним стаклом спортиста иде у тоалет у пратњи инспектора. Према правилима, инспектор мора бити истог пола као и спортиста и дужан је да га прати све време док траје анализа.

 

Када се узму узорци, на контејнеру се чврсто затвори поклопац. Њега не може да отвори ни олимпијски шампион у бацању кугле. На поклопцу и на контејнеру стоји исти број и без тога лабораторија неће прихватити тест.

 

Сви покушаји да се отвори такав контејнер, а да се не разбије, завршили су се неуспехом. Остаје само једна опција — да се сломије поклопац и замени другим. Али, сваки поклопац има јединствени број који мора да одговара броју на посуди и уколико је замењен, допинг-тест тренутно постаје неважећи.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;