Вода иранског сланог језера Урмија, која је обично различитих нијанси зелене, постала је црвена као крв. Научници сматрају да је промена боје узрокована микроорганизмима.

 

CoS9E5GW8AE0f5K

 

Језеро Урмија се нагло смањило током протеклих деценија. Сателитски снимци показују да је језеро изгубило око 70% своје површине у последњих 14 година. Истовремено са смањивањем, језеро је постајало све сланије, нарочито током летњих месеци.

 

Сматра се да тада микроорганизми утичу на боју језера. Постоје две основне групе организама који утичу на промену боје. У питању су алге Dunaliella Salina и бактерије Halobacterium.

 

CmOE7fHXEAAGx8I

 

«У морској средини, Dunaliella Salina утиче на појаву зелене боје, али у условима високог салинитета и светлосног интензитета, микроалга поцрвени због производње каротеноида у ћелијама», објаснио је Мухамед Туријан, научник са Универзитета у Штутгарту.

 

С друге стране, Halobacterium ослобађа црвени пигмент који апсорбује светлост и претвара га у енергију за бактерије. Када популација бактерије довољно порасте, може обојити воду.

 

Ката

Тагови: ; ; ;