На простору око недовршене српске православне цркве Христа Спаситеља у Приштини нема посмртних људских остатака. То је утврђено након што је данас завршено ископавање на последњој, од три прегледане локације.

Iskopavanje-Pristina

Ископавање је почело 13. јула ове године. «Отклоњене су све сумње у постојање масовне гробнице», рекао је РТС-у прредседник Комисије Владе Србије за расветљавање судбине несталих особа на Косову Вељко Одаловић, по окончању ископавања на локацији уз зграду ректората, више стотина метара удаљене од недовршене цркве

 

«Оно што је извесно је да ни на овој локацији, као ни на претходне две нису пронађени посмртни остаци. Тиме је окончана сва активност на овој локацији. Важно је да је нешто што је ипак у овом тренутку било оптерећујуће и по српску и по косовску јавност и по породице, да је данас дат одговор на то. На овој локацији нису пронађени посмртни остаци», рекао је Одаловић.

 

Навео је да је локација на којој је вршена претрага у власништву Српске православне цркве.

 

«Локација је неспорно према документацији власништво Српске православне цркве и да припада храму Христа Спаса и да је у катастру уписано као земљиште које је припадало и припада СПЦ», навео је Одаловић.

 

Најавио је да ће за месец два бити настављени радови на испитивању других локација на Косову и централној Србији, за које постоји сумња да могу да буду масовне гробнице.

 

 

РТС

Тагови: ;