Тужилаштво у Анкари подигло је оптужницу против Фетулаха Гулена, кога власти у Анкари сматрају главним организатором недавног пропалог војног удара. Осим Гулена, у оптужници се наводи и да су «ЦИА и ФБИ увежбавали Гуленове присталице».

 

Гулен ЦИА

 

 

«ЦИА и ФБИ су увежбавали присталице Фетулаха Гулена у неколико културних центара који су припадали Гуленовом покрету», наводи се у оптужници коју је потписала канцеларија главног тужиоца у граду Једрену.

 

 

Према слову оптужнице, покушај војног удара за циљ је имао слабљење институција и свргавање владе.

 

«Појединци из Гуленовог покрета били су на горе поменутој обуци, преузели задатке и кренули у акцију», наводи се у оптужници, коју преноси дневник Хуријет.

 

 

Помињање Централне обавештајне агенције и Федералног истражног бироа уследило је после таласа гласина према којима је Вашингтон играо улогу у покушају војног удара. Последњи у низу званичника који је поновио те тврдње био је тамошњи министар.

 

Председник Реџеп Тајип Ердоган и неколико високих званичника тврде да је Гулен, који живи у Америци, током припрема за војни удар створио «паралелне институције» у Турској, као и да је мобилисао потенцијале из своје мреже образовних институција раштрканих широм света.

 

 

Вашингтон је у више наврата демантовао тврдње Анкаре.

 

Турска је почетком седмице затражила изручење Гулена из САД, тврдећи да ће негативан одговор Вашингтона озбиљно пореметити односе две државе.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;