Финансијски систем Италије би лако могао би да доведе до дестабилизације еврозоне. Према недавном истраживању ММФ, италијанске банке су се суочиле са проблемима ниске рентабилности и кредита који не могу да се врате. Њихова укупна задуженост за прошлу годину износи више од 360 милијарди евра, што је у висини четвртине БДП те земље.

 

banca-ditalia-reuters

 

«Криза се није догодила одједном. Највише је страдала банка Monte dei Paschi di Siena, која има блиске везе са Демократском странком. Неоправдани политички притисак у комбинацији с неуспешним реформама, које су довеле до поделе комерцијалне и инвестиционе банке, узроковали су некажњено кршење прописа појединих људи на штету инвеститора. Наставак спасавања банака средствима депонената и пореских обвезника, без гаранција да ће бити враћена, није само погрешна одлука која повећава неповерење Италијана у европске и националне институције него угрожава и стабилност еврозоне», рекао је посланик Покрета пет звезда у Европском парламенту и члан његовог спољнополитичког одбора Фабио Масимо Касталдо за московски дневни лист „Известија“, потпуно пребацујући одговорност на Матеа Ренција.

 

По његовим речима, Ренци ништа није предузео да би елиминисао неједнакост, смањио ниво сиромаштва и генерално побољшао економске показатеље у земљи. Због тога је рејтинг Демократске стране значајно опао, а највећу подршку у земљи има Покрет пет звезда, чија је једна од тачака у програму напуштање ЕУ.

 

На јунским општинским изборима представници Пет звезда победили су у 19 од 20 изборних округа представнице те партије су постале градоначелнице у Риму и Торину.

 

«Наши недавни и најважнији избори сведоче да нас људи подржавају. Ми смо се одрекли 47 милиона евра, колико нам је следовало после избора, смањили смо примања чланова Парламента и европских посланика за 16 милиона евра укупно и тај новац смо усмерили на помоћ малим и средњим предузетницима. Захваљујући том новцу је у земљи отворено 2247 нових предузећа. Све те мере су усмерене на то да се Италија промени. Ми желимо да подржимо грађане који из неког разлога више нису потребни, да им дамо могућност да се преквалификују, да се врате на тржиште рада», рекао је Касталдо.

 

Влада Италије је почела да говори о помоћи финансијском сектору после Brexit, који је изазвао пад акција водећих италијанских банака Intesa Sanpaolo, Banka MPS, Mediobana и UniCredit, пишу fakti.rs

 

«Brexit је открио неочекивани парадокс. Уместо да се анализирају узроци таквог резултата, да се схвати због чега су Британци незадовољни европским пројектом, владајуће класе су наставиле да исмевају нове политичке снаге које се не слажу са актуелном политиком и оптужују их да се то догодило њиховом кривицом. Несумњиво је да смо незадовољни политиком Брисела. Очигледно је да се одвија процес германизације Европе. Такође се не слажемо са курсом спољне политике. У таквим условима ресетовање односа са Русијом мора бити приоритет. Наша странка се залаже за хитно укидање апсурдних санкција, политички бескорисних, које уз то наносе непоправљиву штету Италији, нарочито у прехрамбеној, текстилној и аутомобилској индустрији. Да смо сада на власти, то питање би било решено као прво. Али, и сада настављамо да се боримо за укидање рестриктивних мера против Русије», рекао је посланик Касталдо.

 

Али, прво треба донети мере за оздрављење банкарског система Италије.

 

«Проблем са нефункционалним кредитима је присутан у Италији одавно. Банке праве огромне резерве за неповољне кредите, смањујући на тај начин свој капитал. Италија је пропустила тренутак да оздрави свој финансијски систем и сада је потребна рекапитализација. Поред тога, привлачење нових средстава неће ићи лако, пошто је показатељ рентабилности сопственог капитала ROE на целом европском простору веома низак. У овом тренутку дуг многих европских земаља, као што су Грчка, Италија и Шпанија, превазилази БДП за више од 100%. У таквим условима је привлачење приватног капитала практично немогуће», каже он, додајући да на расположење инвеститора утиче и Brexit.

 

«То је натерало многе да повуку средства и уложе их у безбедније пројекте. Једини излаз је помоћ ММФ И ЕЦБ», сумирао је Касталдо.

 

Ката

Тагови: ; ; ;