Захваљујући Француској хуманитарној организацији «Солидарност за Косово», Срби из Велике Хоче ће ове године реализовати жетву на време. Хуманитарци на челу са Арноом Гујоном, председником ове организације, недавно су купили комбајн мештанима Велике Хоче који су годинама уназад плаћали долазак комбајна из удаљених средина.

 

Kombajn Арно Гујон

 

 

— Ова инвестиција од 7.000 евра променила је живот пољопривредницима села. Без комбајна житељи Велике Хоче често су каснили са жетвом, а дешавало се да им усеви пропадну због немогућности да на време пожању своје усеве — објашњава Гујон, који је хуманитарну организацију за помоћ косметским Србима основао 2004. године, после мартовског погрома. Укупна вредост досадашњих пројеката које је ова организација спровела уз помоћ донатора из Француске премашује три милиона евра.

 

 

— Тренутно се у Француској сакупља новац за куповину амбулантних кола за Осојане. Ово забачено село у Метохији нема болницу у близини. Да би болесници и породиље могли да оду до најближе болнице у Косовској Митровици, неопходно им је возило којим би могли да стигну за сат и по — објашњавају млади хуманитарци.

 

 

Донација од 22.000 евра за набавку амбулантних кола требало би да стигне за неколико недеља, а испоручиће је монаси манастира Високи Дечани који су иницијатори набавке амбулантних кола.

 

 

ОРГАНИЗОВАЛИ ДЕЦИ ЛЕТОВАЊЕ

 

Организација «Солидарност за Косово» недаво је, пети пут заредом, организовала летовање за децу с Космета.

 

— И ове године, четрдесет и двоје малишана из најугроженијих српских породица и изолованих средина на Космету боравило је на мору у Црној Гори — рекао је Гујон, добитник признања Компаније «Новости» — «Најплеменитији подвиг године» због свог хуманитарног рада.

 

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ;