Француски политички лидери страхују од верског рата након што се на мети терористичког напада нашла једна Римокатоличка црква у Нормандији. Црква је стара више векова и налази се у месту Сент-Етјен-ди-Рувре у близини Руана, града у којем је француска национална хероина Јованка Орлеанка спаљена 1431 године.

 

Свештеника цркве су припадници «исламске државе» брутално убили.

 

A cross is seen behind a minaret in Istanbul, 24 October 2006. Pope Benedict XVI will visit Ankara, Izmir, Istanbul and ancient Ephesus during a five-day official visit which begins on 28 November 2006., Image: 19353946, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

 

Премијер Мануел Валс је рекао да иза убиства свештеника стоји намера да се изазове верски рат у Француској, наводи Индепендент, а преноси Танјуг.

 

„Циљ нападача на свештеника у Римокатоличкој цркви је био да се грађани Француске нахушкају једни на друге, да нападају религију једни других и да се тако изазове верски рат“, рекао је Валс.

 

Председник Франсоа Оланд се састао са вођама највећих верских заједница у Француској како би се умириле тензије и спречило даље насиље након напада. Такође је позвао Французе да остану уједињени и не окрећу се једни против других.
Вођа француских муслимана Далил Бубакер, који је говорио у име француских Муслимана, изразио је своје дубоко жаљење због напада, који је описао као светогрђе које се противи против свега што проповеда наша вера, пренео је АФП.

 

Париски Архиепископ кардинал Андре Вент-Троа је позвао Римокатолике да превазиђу мржњу у својим срцима и да не улазе у игру «исламске државе» која жели да окрене једне против других децу из исте породице.

 

Председник Оланд је након убиства свештеника упутио Папи Франциску изразе жаљења француског народа. Папа је одговорио да дели бол Француске и осудио варварско убиство на најрадикалнији начин.

 

Ката

Тагови: ; ; ;