Изетбеговић је оценио да не види ништа спорно у посети и да није заобишао Београд.

 

«Сведоци смо да председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар», објаснио је Изетбеговић.

 

изетбеговић

 

На изјаве Бакира Изетбеговића у Новом Пазару, реагују Београд и Бањалука. Поручују да се Република Српска и Санџак не могу поредити, јер је Република Српска међународно признати ентитет. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић саопштава да изјава Бакира Изетбеговића, али и случај Орић, показују да је политика бошњачких званичника из БиХ усмерена на дестабилизацију региона и изазивање сукоба са Србијом и српским народом.

 

 

Дачић је рекао да је Република Српска међународно гарантовани ентитет, равноправан са другим ентитетом и да је српски народ у Босни и Херцеговини међународно признат као равноправан и конститутивни, заједно са друга два, саопштило је Министарство спољних послова.

 

 

Поредећи Бањалуку и Нови Пазар, Бакир Изетбеговић је направио дипломатски скандал, али и показао праве политичке и људске намере према Србији, поручује министар Александар Вулин. Изетбеговића, каже, не интересују добросуседски односи и мир у региону.

 

«На исти овај дан отац Бакиров, Алија Изетбеговић, дошао је у Нови Пазар, и назвао га Санџаком, и одржао говор у коме је тражио аутономију за Санџак. Ствари се понављају и то не случајно. Они који су тих 90-их сматрали да Србију треба поделити изгледа да сматрају да то треба урадити још једном. Онда политичка аутономија Санџака, данас ентитет», рекао је Вулин.

 

 

Бакир Изетбеговић долази у Нови Пазар док се у Босни и Херцеговини пале српске заставе, опомиње председник Републике Српске. Српска је, подсећа, међународно призната, а специјални односи Београда и Бањалуке дефинисани су споразумом из 2006. што, каже, не штети сарадњи Србије и БиХ као што то чине Изетбеговићеве изјаве.

 

«Политика Бакира Изетбеговића је опасна политика и саму посету Новог Пазара би тако требало посматрати. Његов покушај да то упореди са политиком Вучића и Николића, а њихове политике које су мирнодопске у региону и теже ка стабилизацији, то је неупоредиво. Изетбеговић се не може упоредити са Вучићем и Николићем и са њиховом политиком мира, коју желе да изграде и у самој БиХ», рекао је председник РС Милорад Додик.

 

 

Из Бањалуке, где разговара с тамошњим министром полиције, реагује и Небојша Стефановић. Својим тврдњама, каже, Бакир Изетбеговић је погазио Устав БиХ јер покушава да укине права Реублике Српске загарантована Дејтонским споразумом, али и Устав Србије – јер неким деловима Србије жели да да статус који немају.

 

У међувремену, потпредседник СНС-а и председник Градског одбора СНС-а Нови Сад Милош Вучевић рекао је да је од председника те странке Александра Вучића тражи да у року од 72 сата сазове седницу Председништва СНС-а поводом изјаве Бакира Изетбеговића.

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;