Није тајна да су Сједињене Америчке Државе основни покретач и спонзор Украјине у сукобу у Донбасу. Изјаве америчких званичника на свим нивоима да САД не снабдевају Кијев смртоносним оружјем, не смеју да заварају. Званично, САД обезбеђују војну помоћ Кијеву у виду набавки униформи и опреме, а амерички инструктори спроводе обуку за војнике Националне гарде и Оружаних снага Украјине. А незваничним каналима, САД су у више наврата достављале украјинској војсци, под маском хуманитарне помоћи, муницију, мине, гранате, као и извиђачке беспилотне летелице, технику за ноћно осматрање и радаре. Према заменику команданта оперативног штаба Министарства одбране ДНР Едуараду Басурину, службе безбедности ДНР су откриле скривену доставку смртоносног оружја из Сједињених Америчких Држава Украјини.

 

1469807415_1027146459

 

 

«Открили смо скривене испоруке смртоносног оружја украјинској војсци од стране Америке. Наша служба је добила информацију да је 13. јула Украјини на основу техничког споразума између Министарства одбране Украјине и САД војне команде у Европи у оквиру програма «Партнерство за мир» увожена велика пошиљка лаког наоружања из Сједињених Америчких Држава», рекао је Едуард Басурин.

 

 

Према обавештајним службама ДНР, преко граничног прелаза «Лвов-авиа» чартер летом RCH 920 из ваздухопловне базе САД «Шпангдалем» достављено је смртоносно оружје, које је потом достављено у Међународни центар за мир и безбедност — насеље Старичи, Јаворовски округ, област Лвов.

 

Према Едуарду Басурину, украјинска страна је добила 1.000 пушака, 350 пиштоља, више од 500 митраљеза, 200 ручних минобацача и 450 снајперских пушки. Са великом вероватноћом може се рећи да ће врло брзо, све ово оружје Украјина применити на Донбас.

 

Очигледно, то је оно што САД подразумева под «мирним решењем» сукоба у Украјини, како је председник Барак Обама елоквентно рекао. Чињеница да су званичне изјаве представника САД у супротности са стварним делима, вероватно никог не изненађујуће. Дволичност и двоструки стандарди су камен темељац америчке политике. Неопходно је одати признање војној обавештајној служби ДНР, чије акције разоткривају америчку војску.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;