Мимо очекивања јавности, нарочито у моменту када владајућа клика агресивније него икада промовише НАТО пропаганду, Влада је повукла Предлог закона о изменама и допунама закона о употреби јединица ВЦГ у одбрани држава чланица НАТО пакта. То је на почетку данашње седнице парламента саопштио потпредседник Скупштине Милутин Симовић, а није детаљније образложено шта је разлог оваквог потеза.

 

Vojska-Crne-Gore-za-NATO-spremni

 

 

 

Пошто званично објашњење не постоји, као један од могућих мотива за повлачење овог предлога може се разматрати и чињеница да сва релевантна и нефризирана истраживања показују да је велика већина грађана Црне Горе против уласка у НАТО пакт. Није искључено да је, имајући у виду те проценте, црногорска власт одлучила да не гура „прст у око“ тој доминантној већини, нарочито када се зна да су избори за три месеца, односно да ће закон бити на дневном реду тек након изборног процеса, уколико ДПС успе да обезбеди потребну већину за то.

 

Поред ове перфидне политичке преваре, постоји и опција да је овај закон напрасно повучен из процедуре као последица посете Сергеја Лаврова од пре неколико дана, посебно када се има у виду да је званична Москва неколико пута окарактерисала одлучно приближавање црногорске власти НАТО-у као издају и чин који неће проћи без последица.

 

Док мотив остаје непознат широј јавности, оно што је сигурно и ван домена нагађања, јесте да овакав потез власти никако не иде уз слоган „Спремни за НАТО“, који тако поносно и упорно промовишу.

 

 

ин4с

 

 

Тагови: