Постојање НАТО-а у садашњем облику и ширење Алијансе на Исток одговара, пре свега, Сједињеним Америчким Државама, које желе да одрже дистанцу између Русије и Европе, изјавио је у интервјуу за „Фигаро“ француски генерал, стручњак за геополитику и економску безбедност Жан Бернар Пинател.

 

НАТО Брисел

 

Да је Русија постала савезник европских земаља деведесетих година, та супералијанса би била озбиљна конкуренција САД и оспорила би њихову глобалну надмоћ коју су добиле након распада Совјетског Савеза, уверен је он.

 

Према мишљењу Пинатела, претња од исламизма поново је отворила дискусију о глобалном лидерству.

 

Недавни трагични догађаји у Европи показују Французима и другим савезницима САД у НАТО-у да ова алијанса никако не помаже Европљанима да се боре против терористичке претње. Европљани, међутим, насупрот америчкој неубедљивости и колебљивости, виде ефикасна дејства Москве усмерена на борбу против ДАЕШ-а, што их наводи да поново размисле о савезу с источним суседом.

 

„Ови докази, који су добијени уз цену од 234 убијених и 671 рањених од 2012. године, требало је не само да протресу НАТО него и да доведу до његове потпуне ликвидације или тоталне европеизације, пошто садашња политика Алијансе нипошто не одговара интересима Француске“, рекао је генерал.

 

 

Русија је одавно предлагала САД да ускладе своја дејства у Сирији, али је амерички председник Барак Обама одбио то под изговором да умерена опозиција и даље има потенцијал.

 

На Блиском истоку формира се нова равнотежа.

 

„Русија, која је историјски присутна у том региону, поново се враћа. Кина, што је новитет, активно гура свој нос у регион, а само Француска, која је имала привилеговану улогу посредника, све је изгубила под покровитељством САД“, сматра Пинател.

 

 

Генерал сматра да Русија и Француска имају потпуно исте стратешке и економске интересе, а у историји двеју земаља постојали су периоди плодоносне сарадње и пријатељства.

 

„Жеља САД да врате Европу у атмосферу хладног рата реализује се преко НАТО-а и служи интересима Американаца, као и неделотворних и корумпираних европских лидера“, закључује стручњак.

 

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;