Неколико хиљада људи данас је у Глазгову захтевало одржавање другог референдума о незавиности Шкотске од Велике Британије после њене одлуке да иступи из Европске уније (ЕУ).

 

Skoti zahtevaju referendum

 

Шкотланђани су септембра 2014. године гласали с 55,3 одсто за останак у Великој Британији, али се тежња ка независности Шкотске поновно пробудила после британског референдума од 23. јуна, на којем је с 52 одсто гласова изјасан излазак из ЕУ, док је Шкотска с 62 одсто гласала за останак у Унији.

 

Око 3.000 до 4.000 демонстранта прошло је данас улицама Глазгова носећи шкотске заставе. Премијерка Шкотске Никола Старџон изјавила је дан после референдума о Брегзиту да је питање одржавање референдума о независности Шкотске поново «на столу».

 

«Уколико узмемо у обзир да наши интереси не могу да буду заштићени у оквиру Уједињеног Краљевства, независност Шкотске би требало да буде једна од могућих опција», рекла је она тада.

 

Међутим, по последњој анкети ЈуГов-а, у случају новог шкотског референдума свега би 47 одсто било за независност.

 

Више од половине анкетораних сматра да је боље живети у Великој Британији, макар и изван ЕУ, него у независној Шкотској, лчак и ако би остала чланица Уније, објављено је данас.

 

 

Бета

Тагови: ; ;