Председник Русије Владимир Путин стигао је у Словенију где ће разговарати са руководством те земље и учествовати на церемонији поводом обележавања 100-годишњице изградње Руске капелице, на превоју Вршич.

 

putin slovenija

 

Путин ће учествовати у церемонији откривања споменика руским и совјетским војницима који су погинули у Словенији током Првог и Другог светског рата, преноси Спутњик.
Руски председник ће имати и разговоре са словеначким званичницима, а очекује се да посебна пажња буде посвећена сарадњи у трговинско-економској сфери, као и размени мишљења о актуелним међународним и регионалним проблемима.
Путин Словенији нуди сарадњу у нафтној индустрији
Проширивање мреже гасовода у Словенији и укључивање руских компанија нафтне и гасне индустрије у малопродајну мрежу промета нафтним дериватима представља перспективни правац сарадње две земље, наводи се у материјалима за посету председника Руске Федерације Владимира Путина Словенији, преноси «Спутњик».

«Перспективни правци сарадње су: проширење мреже гасовода на територији Словеније, укључивање руских нафтних и гасних компанија у малопродајну мрежу промета нафтним дериватима на територији Словеније, помоћ у развоју словеначких капацитета за пренос нафте и нафтиних деривата, куповина руске енергетске опреме за словеначке термоелектране, учешће руских компанија у реконструкцији, модернизацији и изградњи производних и преносних објеката у Словенији, стварање транспортног и дистрибутивног центра, испоруке телекомуникационе опреме словеначке производње за потребе ‘Гаспрома’, сарадња у области комуникационих и информационих технологија“, наводи се у изјави.

«Спутњик» подсећа да се радна посета председника Русије одржава на позив словеначког предсједника Борута Пахора. Наводи се да ће они ће размотрити кључна питања трговинско-економске, инвестиционе и културно-хуманитарне сарадње и разменити мишљења о актуелним међународним и регионалним проблемима.

 

 

РТРС

 

 

Тагови: ;