Иако је већина западних медија изражавала незадовољство због одлуке Међународног олимпијског комитета да дозволи Русији да учествује на Олимпијади 2016 године у Рију последњих дана у иностраним медијима преовладава празнично расположење.

 

regnum_picture_146971312286773_big

 

 

 

Спортски савези на чија је плећа Томас Бах пренео одговорност за «да» или «не» учешћу Руса на Олимпијади испоставило се да нису били кукавице као што су то очекивали западни медији и ревносно су почели да бришу поједине руске спортисте са списка за Олимпијаду. Могућност да се «ови руси» одстране од Олимпијаде представља привидну некажњивост за ове радње.

 

Броју од 67 атлетичара брзо је додато 22 веслача «академика» 7 веслача, 5 кајкаша и 4 бициклисте. Празник у западним медијима одигравао се у руским медијима са виртуелним «отварањем шампањца» за сваког удаљеног руског спортисту.

 

Тек трећег дана антиспортског празника код појединих медија су се почели појављивати знаци отрежњења.

 

«А  шта ако се после извесног времена по завршетку игара утврди да је ова забрана била нелегална? Или ако Руси докажу да се два пута за исто дело једна особа не може казнити јер таква норма постоји у свим земљама»?- пита се Гардијан.

 

Испоставило се да су неки, овој редакцији познати представници међународних спортских савеза сумњали да резултат допинг -контроле код «руских спортиста заштићених од стране државе» може бити позитиван.

 

«И ако се тест покаже негативан шта онда? Руси ће ићи на суд. Испоставиће се да су руски спортисти били суспендовани само на основу изјаве Макларенове комисије која не сноси одговорност за своје речи, и да су они требали да учествују на играма. И то не као статисти и туристи него као претенденти на медаље између осталих и златну. Страшно је и помислити колике суме новца ће морати да се исплате као одштета спортистима, држави коју представљају, као и спонзорима који им помажу. Једино могуће извињење у овом случају биће огромне суме новца»- наводи ово издање.

 

Према информацијама овог издања минимум један спортски савез је одлучио да игнорише закључке Макларенове комисије и да не учествују у овој игри.

 

До разумевања тога у ком правцу иде политика МОК-а дошло је и шпанско издање Конфиденцијал.

 

«Искључење руских спортиста нема правни основ и слаби конкуренцију на спортској арени. Вредност медаља које буду добили руски конкуренти у овом случају је девалвирана»-  цитира речи руског председника Путина ово шпанско издање.

 

На снижење конкуренције шпански медији много не обраћају пажњу али помињање «правног основа» тера их на размишљање како се све ово неће добро завршити.

 

«Руски лидер је рекао да се земља не може сложити са правно неоснованом дисквалификацијом спортиста који у свом спортском пасошу немају забележен ни један слућај употребе допинга. Он је овакве одлуке назвао отвореном дискриминацијом и рекао да ће на крају правда победити»- наводи ово издање.

 

Издање обраћа пажњу на то да председник Путин није употребио израз «надам се» што би указало на слабу позицију руских правника.

 

«Путин је рекао да ће Русија обновити свој добар глас у правном пољу и то треба тумачити на следећи начин: Спремили смо напад на оне који су неправедно оптуживали или одлучили да два пута казне за исто дело»- закључује ово издање.

 

 

Сличног мишљења је и Гардијан.

 

«Руска пливачица Јулија Ефимова најавила је жалбу на одлуку МОК-а. Према њеним речима већини спортиста је истекла ова забрана, што значи да се два пута санкционишу за исто дело. Истовремено спортисти из других земаља који су имали исте забране учествују на Играма, Ефимова је 4 пута била првак света, њене шансе за победу су биле велике тако да ће и сума за одштету бити огромна»-наводи Гардијан

 

 

 

Владимир Добрињин

 

 

 

 

 

 

Тагови: ;