Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и министар одбране Зоран Ђорђевић састали су се у Београду са амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином са циљем унапређења сарадње две земље.

 

dacic-cepurin-foto-msp-1432905977-669233

 

На састанку је констатовано да је досадашња сарадња обострано успешна и да се очекује њен наставак у свим областима од значаја и у заједничком интересу.

 

Саговорници су разговарали о актуелној ситуацији, хуманитарним операцијама које спроводи Руска Федерација, као и о другим аспектима регионалне и глобалне политичко-безбедносне ситуације.

 

Амбасадор Чепурин је истакао да очекује унапређење сарадње у свим областима, у складу са Декларацијом о стратешком партнерству између две земље, и додао да ангажовање Руске Федерације на успостављању хуманитарних коридора говори да је циљ тих операција искључиво хуманитарног карактера и усмерен ка спасавању живота и спречавању патње недужних и немоћних цивила.

 

 

Министри Дачић и Ђорђевић су током разговора истакли принципијелан став Србије о поштовању територијалног интегритета свих чланица Уједињених нација и подршци свим међународним активностима које су усмерене ка изградњи и очувању мира и безбедности у свету.

 

То посебно долази до изражаја кад су у питању хуманитарне операције и спречавање патњи и страдања недужног цивилног становништва у регионима захваћеним оружаним сукобима. Република Србија је свој хумани однос према цивилима, посебно имајући у виду сопствена искуства из не тако давне прошлости, најбоље показала током текуће мигрантске кризе и за то добила признање од целе међународне заједнице.

 

Влада Србије ће, иако у сложеној економској ситуацији, сагледати могућности за прикупљање хуманитарне помоћи, као допринос успеху хуманитарних операција које Руска Федерација изводи.

 

На састанку је истакнута захвалност на подршци руске стране нашим спољно-политичким приоритетима, уз разумевање значаја истовременог одржавања добрих односа са свим партнерима, и на Истоку и на Западу, као и у процесу прикључења Србије Европској Унији који је спољнополитички приоритет.

 

Србија ће наставити да спроводи политику војне неутралности и убудуће ће сарађивати са свим партнерима и на истоку и на западу, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;