Поводом изјаве хрватског министра спољних послова Мире Ковача који је раније данас српским властима рекао да се «одмакну од Милошевићеве реторике», први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века и на нацистичку усташку НДХ. «Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио», упозорио је Дачић.

 

 

Дачић

 

 

«Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покатоличити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав ‘За дом спремни’ по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, подизање споменика усташком терористи Баришићу, који је убио југословенског амбасадора, као и по антифашистичким споменицима, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ?», истакао је Дачић.

 

 

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, Дачић је додао да, ако се томе дода поништавање пресуде Главашу, убици српских цивила, практично ослобађање Марића, најава да ће Томпсон на годишњицу «Олује» у Книну поново викати усташки поздрав «За дом спремни», шта је то него порука да је могуће некажњено убијати Србе.

 

«То је данашња Хрватска коју воде наследници нациста и усташа и наследници оних који су деведесетих протерали више од 250.000 Срба. Трагикомично је да они данас позивају на европеизацију. Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио», упозорио је шеф српске дипломатије.

 

 

«Србија ниједним својим потезом не изазива нити потпаљује сукобе у региону, напротив, све чинимо за регионалну стабилност. Дијалог да, али увреде, понижење и рехабилитацију злочина над Србима, Србија никад неће дозволити»“, нагласио је Ивица Дачић.

 

 

Министар спољних послова Хрватске поручио је раније данас српским властима да се «одмакну од Милошевићеве реторике» и истакао да Хрватска неће дозволити да Србија затвори поглавља 23 и 24 са оваквим Законом о универзалној јурисдикцији.

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;