Дан руске ратне флоте је обележен парадом бродова у Санкт-Петербургу. Свечаности је присуствовао и Председник Руске Федерације Владимир Путин.

 

2 aurora

 

У паради одржаној том приликом је учествовало 16 ратних бродова и подморница. Путин је, стојећи у патролном чамцу, извршио смотру бродова и подморница, укључујући фрегату “Адмирал Есен”, корвету “Бојкиј”, дизел-електричну подморницу “Краснодар” и брод за противоминску одбрану “Александар Обухов”.

 

У оквиру прославе 320 година Ратне флоте, руски Председник је посетио и реновирану крстарицу Аурора која се вратила после ремонта и поново везана за свој мол.

 

Аурора (Авро́ра) је руска заштићена крстарица која се чува као брод музеј у Санкт Петербургу. Саграђена је 1903 године и једна је од три крстарице класе Палада изграђене у Санкт Петербургу за службу на далеком истоку, на Пацифику. Сви бродови ове класе су служили током Руско-јапанског рата.

 

Аурора је била део руског Другог пацифичког ескадрона који је чинила руска балтичка флота под командом вицеадмирала Рожественског.

 

27 и 28 маја 1905 је Аурора учествовала у битки за Цушиму, заједно са остатком руског ескадрона. Под командом контраадмирала Енквиста, успела је да избегне уништење и пробила се до неутралне Маниле. 1906 је враћена на Балтик, где је постала брод за тренинг кадета.

 

1 aurora

 

Током Првог светског рата брод је био активан у Балтичком мору. 1915 је његово наоружање чинило четрнаест топова од 152 mm. Крајем 1916 брод је премештен у Санкт Петербург због веће поправке. На њему је основан револуционарни комитет, Александар Бељшев је изабран за капетана, а већи део посаде се придружио бољшевицима.

 

25 октобра/7 новембра 1917 је одбијање наређења да Аурора исплови иницирало Октобарску револуцију. У 21:45 тог дана је испаљен плотун (ћорак) са брода, што је био сигнал за почетак напада на Зимски дворац и почетак Октобарске револуције. Посада Ауроре је и сама учествовала у нападу.

 

1922 године је Аурора враћена у службу као брод за тренинг. Током Другог светског рата, топови су скинути са брода и коришћени су за копнену одбрану Лењинграда. Сам брод је био укотвљен у оближњој луци Ломоносов и више пута је бомбардован и гранатиран. 30 септембра 1941 је оштећен и потонуо је у луци.

 

Abpopa - Avrora was the third and last in the Pallada class of three protected cruisers.  Avrora was laid down at the New Admiralty shipyard in Saint Petersburg on May 23, 1897, launched on April 28, 1900 and commissioned on July 16, 1903. (In the Cyrillic alphabet, the name is spelled ABPOPA, which translates to Avrora, rather than Aurora.), Image: 23974270, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Topfoto

Након обимних поправки од 1945 до 1947, Аурора је за стално усидрена на реци Неви у Санкт Петербургу као споменик Октобарској револуцији, а 1957 је постала брод-музеј. До тог момента је препловила преко 100 000 морских миља.

 

2 новембра 1927, Аурори је додељен Орден црвене заставе за револуционарне заслуге, а 22 фебруара 1968 и Орден Октобарске револуције.

 

Од 1984 до 1987 је темељно реконструисана. Она данас има девет изложбених сала, добила је амбуланту, кабинет за официре и простор за свештеника.

 

Од 1956 до данас ју је посетило више од 28 милиона људи.

 

Капетан Ауроре Артјом Знаменшћиков је рапортовао Председнику Путину о реконструкцији, рекавши да ће посетиоци поново моћи да долазе на палубу брода почевши од 3 августа.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;