У Председничком пуку, који ове године слави 80 година од оснивања, официри и војници су познати као „лице државе и војске“. Од кад су на дужности међу зидинама Кремља, они осигуравају безбедност руских државних вођа.

 

Председничка пуковска сервисна команда московског Кремља укључује три батаљона, коњичку почасну гарду и оперативни резервни батаљон. Али најпознатија је прва почасна гарда. Војници који служе у њој стражаре на гробу незнаног јунака. Многи би волели да буду део ње, али само око 40% пријављених кандидата успе да задовољи високе критеријуме.

 

1107618393

 

„Да ли сте сигурни да желите да служите у председничком пуку?“ прво је питање које командир мајор Артем Кунакин поставља војницима регрутима. Служба у њој је прилично тешка и захтеви су веома високи. Војник не сме бити нижи од 175 цм, мора бити савршеног здравља, савршено физички утрениран и без пирсинга, тетоважа и ожиљака на лицу. Војници који не заврше у првој почасној гарди распоређују се у друге јединице пука. У већини случајева заврше на заштити територије Кремља.

 

„Одмах након разговора са неким се зна да ли ће се он добро уклопити. Ако кандидат не може да контролише одређене гестове или има проблема са понашањем, неће проћи. Намерно састављамо провокативна питања да бисмо видели реакцију особе. На пример, питамо их како би реаговали у одређеним ситуацијама, рецимо ако их неко удари док су на стражи или ако Председник приђе да се рукује са њима“, каже Артем Кунакин.

 

У пуку су нарочито добродошле династије. Многи војници дођу након што су њихови очеви или деде служили.

 

1102406829

 

„Имамо војнике који су почели као регрути, а касније прешли на уговорну обавезу. Данас је његов млађи брат потписао да служи. У случају близанаца имамо неписано правило да их не раздвајамо, али се понекад и то догоди. Недавно је један војник прошао све физичке и здравствене испите а други није“.

 

Војничке бараке се налазе у историјској згради оружарнице. Различите дивизије су раштркане широм територије Москве. Њихова дневна рутина је слична осталим војницима. Устају у 6 ујутро, спремају се и одлазе на јутарње вежбе, пише Спутњик.

 

„Радимо вежбе, трчимо око два километра. Војници тренирају у Кремљу на местима специјално одређеним за ту намену. После физичких вежби идемо на туширање. Након испитивање физичког изгледа идемо у мензу, која се налази у оружарници. Онда војници похађају наставу“, објашњава војник Николас Таров.

 

У 6 после подне војници имају слободно време, током кога читају књиге или одлазе у бифе.

 

Скоро су за војнике дизајниране нове парадне униформе.

 

„Хусарска лагана је намењена за пешадијску и коњичку гарду, као и за протокол и за јавне догађаје, шапка је закачена за униформу. Војници морају да полирају и глачају све металне делове на својим униформама, тако да могу да се огледају у њима. Такође имамо зимске униформе које војници почињу да носе после 15 октобра“, рекао је каплар Јуриј Волков.

 

Крзнене крагне и капе се додају на зимске униформе. Током јаких мразева, војници могу да стоје у грејаним кабинама.

 

«Председнички пук је најелитнији у нашој земљи. Они су представници руске армије. Најбољи од најбољих су овде», додао је поднаредник Данијел Калињин.

 

Тренутно се Председнички пук припрема за војни музички фестивал „Спаска кула“, коме присуствује пуно људи који дођу да виде војнике како изводе комплексне акробатске трикове са оружјем или јашу коње.

 

„Овај фестивал је велика одговорност. Немамо простора за грешку“, рекао је командир Артем Кунакин.

 

Ката

Тагови: ;