Атомске подморнице класе „Бореј“ су у стању да пробију сваку и свачију противракетну одбрану, изјавио је потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин у интервјуу за филм „Владари океана“, додавши да те подморнице то могу захваљујући својим балистичким ракетама „Булава“.

 

Lira-podmornica-640x391

 

„Те ракете су прави одговор за сваку ПРО, ма где противничке противракете биле постављене. Ма у ком океану покушају да нас притисну, „Бореј“ ће пробити ту одбрану“, рекао је Рогозин.

 

„Чак једна једина таква подморница може све да реши. Толика је њихова борбена моћ“, доддао је у истом филму генерални директор руског војног конструкторског бира „Рубин“ Игор Виљнит.

 

Водеће земље НАТО већ увелико зазиру од нових руских подморница.

 

„НАТО нема никакве шансе против руских супертајних подморница које ће бити незадрживе у Трећем светском рату. Те руске машине смрти се налазе и у водама које запљускују обале Велике Британије. Путин већ располаже, можда не великом, али веома мобилном и моћном групом подморница које су у стању да своје нуклеарне ракете усмере на било коју тачку на планети. Путин је после распада СССР довео Русију до улоге главног играча на светској арени“, пише британски таблоид The Sun.

 

„Данас се Путинове подморнице могу срести на сваком месту. Што је за нас посебно непријатно, Руси дежурају око базе наше краљевске флоте Фаслејн у Шкотској“, додаје лист.

 

The Sun је пренео и податке из извештаја Центра за стратешке и међународне студије у коме се тврди да Русија гради велики број малих атомских подморница које су у стању да се спусте на неколико километара дубине и које ће бити коришћење за транспорт нуклеарних пројектила, крећући се практично бешумно.

 

„То је најтајнији део руске подморничке флоте. Те подморнице чак нису под командом Ратне флоте РФ већ специјалне групе људи у Министарству одбране Руске Федерације“, закључује The Sun.

 

Ката

Тагови: ; ;