Потпредседник САД Џозеф Бајден 17. августа боравиће у Приштини, а у покушају да се додвори Бајдену, који важи за једног од највећих подржавалаца независности, тзв. влада у Приштини је назвала магистрални пут Урошевац–Гњилане именом његовог покојног сина Боа Бајдена, пренела је «Политика» наводе КТВ.

 

bajden-dzo-bo-sin-guyhistorycom

 

Најава Хашима Тачија да ће покренути тужбу против Србије за «Милошевићев геноцид» тумачи се као покушај скретања пажње с почетка рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК и политички маневар пред долазак потпредседника САД 17. августа, пише београдски дневник.

 

Страх од почетка рада Специјалног суда за ратне злочине такозване Ослободилачке војске Косова и неспровођење Бриселског споразума главни су разлози зашто је Тачи поново најавио да ће Приштина пред међународним судом покренути тужбу против Србије за «Милошевићев геноцид».

 

Његову намеру нико у Београду не узима за озбиљно, а албански медији у Приштини сматрају да је реч о политичком маневру косовског председника направљеном намерно пред посету Бајдена Приштини.

 

 

Косовски портали истичу да је поново покретање иницијативе која нема никакво правно утемељење пре свега покушај Тачија да бар незванично од америчке администрације добије потврду да се он неће наћи на оптуженичкој клупи у Хагу, због сумње о трговини органима заробљених Срба током НАТО интервенције, наводи лист.

 

Да би албанска страна покушала да се додвори Џозефу Бајдену, који на Косову важи за једног од највећих подржавалаца независности, влада Косова је назвала магистрални пут Урошевац-–Гњилане именом његовог покојног сина Боа Бајдена, пренела је КТВ.

 

Упркос томе, како наводе косовски медији, званична Приштина може да очекује само да Бајден потврди безрезервну подршку председника САД Барака Обаме независном Косову, али да у дијалогу с Тачијем неће бити реци о Специјалном суду.

 

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, каже да Тачи периодично најављује тужбу за геноцид против Србије и да је то сада покренуто из два разлога: противљење формирању Заједнице српских општина и страх од почетка рада Специјалног суда у Хагу, пренела је Политика.

 

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;