Министарство спољних послова Црне Горе упутило протестну ноту амбасади Хрватске у Подгорици поводом подизања споменика Миру Барешићу.

 

crna-gora-zastava_660x330

 

Црна Гора очекује да ће се Хрватска оградити од «тог нецивилизацијског чина», наводи се у саопштењу црногорског министарства, које тренутно води премијер Мило Ђукановић.

 

«Министарство спољњих послова и европских интеграција очекује да ће се Влада Републике Хрватске оградити од тог нецивилизацијског чина, с обзиром да је Владимир Роловић био истакнути борац против фашизма и истакнути југословенски и црногорски дипломата», наводи се у саопштењу црногорског минситарства.

 

 

Миро Барешић, који је 1971. године у Шведској осуђен на доживотну робију због убиства југословенског амбасадора у Стокхолму Владимира Роловића, добио је споменик у родном месту Драгама, код Пакоштана у Хрватској.

 

Амбасадор Роловић, рођен у Брчели код Бара, умро је осам дана касније од последица рањавања. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

 

Суд у Шведској осудио је Барешића на доживотну робију. Влада Улофа Палмеа је 10. октобра 1985. године «због доброг владања» преиначила доживотни затвор Барешићу у осамнаест година робије.

 

Посе сецесије Хрватске и распада Југославије, Барешић се из Јужне Америке вратио у Хрватску и приступио Туђмановом Збору народне гарде.

 

Барешић је погинуо 31. јула 1991. године код Бенковца, под до данас неразјашњеним околностима.

 

Раније данас протесне ноте Хрватској упутило је и Министарство спољних послова Србије поводом укидања пресуде Бранимиру Главашу и због откривања споменика Мири Барешићу.

 

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;