Пише Викторија Никифорова
fakti.rs
Превела Ксенија Трајковић

 

Они сами себе различито називају. Они су Суверени грађани, Покрет народне одбране или Синови слободе. Имају расистичке погледе, воле оружје и непризнају власти САД. Раније им је суђено због неплаћања пореза, а сада су поједини следбеници прешли на одстрел полицајаца.

 

У недељно јутро, на свој 29 рођендан, Гевин Јуџин Лонг се обукао у црно, умотао је лице, наоружао се пиштољем и са две пушке и изашао у лов на полицајце у граду Батон-Руж у држави Луизијана.

 

maxresdefault (1)

 

Нешто пре тога су полицајци Батон-Ружа убили тамнопутог Елтона Стерлинга, а тамнопути Лонг је желео да им се освети. У 08:40 су одјекнули први пуцњи. За неколико минута је Лонг успео да убије три официра и још три да рани. Већ у 08:48 је убијен. И та новост је узнемирила америчке медије, готово више него само убиство полицајаца.

 

Ко су Суверени грађани и шта Washitau Nation има са њима?

 

Одмах после инцидента су представници полиције те државе пожурили да изјаве да је, по њиховом мишљењу, убица Лонг био сам. Међутим, картица која је нађена на телу убице је указала на његово чланство у Washitau Nation, а касније су новинари The Kansas City Star успели да пронађу документа у којима је забележено да је Лонг признао да је члан Суверених грађана.

 

Од самог почетка Суверени грађани су разљућени бели мушкарци екстремних десничарских погледа. Они себе сматрају грађанима своје државе, али не и грађанима Сједињених држава Америке.

 

Све федералне органе власти од Председника до пореског инспектора сматрају нелегалним и не признају документа америчког грађанина, попут броја социјалног осигурања или возачке дозволе. Поред тога Суверени грађани одбијају да плате порезе и федералне и порезе своје државе. По њиховом мишљењу, порезе треба да плате само „дошљаци“, али никако аутохтони житељи за које они сматрају само себе.

 

Они верују у своје право на освајање „ничије“ земље и кућа и право да у њима живе без плаћања пореза и легализовања било каквих докумената. Отуда је и настало мноштво занимљивих правних казуса о којима ревносно размишљају амерички познаваоци закона.

 

Суверени грађани свим силама штите исконско америчко право на поседовање оружја, а у кући обично имају озбиљан бојни арсенал. Уз то, они су непријатељи свакојаких политичких толеранција и сматрају да су за све невоље криви Црнци, феминисткиње и Јевреји.

 

Они нису партија, већ мрежна друштвена структура без јасне хијерархије и појединачног лидера. Она се повезује и преплиће са покретима „Искупљење“ и „Хришћански патриоти“.

 

До 2008 на те маргиналне чудаке нико није обраћао пажњу, али са почетком економске кризе Суверени грађани су почели редовно да доспевају у хронике криминала. Један „грађанин“ је убио двојицу полицајаца, други је ранио помоћника шерифа, трећи је покушао да дигне у ваздух гасовод, још неколико грађана планирало је убиство федералног судије.

 

Док су раније чланови тог покрета седели у затвору због неплаћања пореза, сада су прешли на директно уклањање представника власти. Истовремено су редови покрета почели да се проширују брзином која плаши Вашингтон.

 

И што је најчудније, у Суверене грађане су почеле да се уписују хиљаде Афро-Американаца који су себе прогласили за Суверене Маваре. Бели расизам староседелаца их није плашио. Они су га заменили црним расизмом, а себе прогласили за аутохтоне житеље територије САД.

 

Будући да су ту управо они аутохтони, онда се федерални и локални закони њих уопште ни тичу и они су изнад њих.

 

Први пут су се Суверени Маври појавили у јавности у јесен 2014 године. У време нереда у Фергусону полиција је ухапсила двојицу Афро-Американаца. Ухапшени су били оптужени због нелегалне набавке оружја и због планирања убиства представника власти. Обојица су били припадници Нових црних пантера и у томе није било ничег необичног, али је њихов тамнопути адвокат био управо Суверени Мавар.

 

Како је могло да се деси да тамнопути Американци крену истим стопама покрета белих расиста?

 

Стручњак за антивладине екстремистичке групације Џеј Џеј Макнаб сматра да и једне и друге повезује осећање сопствене беспомоћности пред системом и немогућност да изнесу своје мишљење.

 

«Дакле, постоји група људи десничарских погледа који осећају да њих нико не чује. А онда се дешавају нереди у Фергусону и тамо чујете практично исто то. Ти људи имају много тога заједничког. Пре свега то је жаљење због тога што се свет мења, а они не могу на то да утичу“, каже Макнаб.

 

Представници Суверених грађана, са којима су успели да разговарају новинари The Kansas City Star, имају другачије мишљење.

 

«То се дешава због тога што је власт већ свима дојадила», каже Кен Оман објашњавајући како је покрет успео да у своје редове привуче толико Афро-Американаца.

 

Данас се у покрету Суверених грађана налазе представници свих раса и националности, а покрет се претворио у прави узаврели котао. Сукоби са полицијом у САД су постали пречести.

 

Washitau Nation, чију су чланску карту нашли на телу Гевина Лонга, један је од огранака Суверених Мавара, а сама карта је потврда држављанства империје Мауританске Нације Вашитау. Та империја се простире на земље државе Луизијане, које је 1803 Француска продала Вашингтону. Империју је основала њена прва царица, Афро-Американка Вердиаси Тиари Вашитау-Тернер Гостон Ел-Беј. Она је тврдила да су САД незаконито заузеле њене земље, а то исто говоре о својој земљи бели националисти из Тексаса.

 

Сада се Империја Вашитау специјализује за продају својих пасоша и возачких дозвола.

 

Лонг је реално могао самостално да испланира убиство полицајаца у Батон-Ружу. Међутим, није био сам. Његова уверења деле стотине хиљада људи. Он је био успешна јавна личност, био је речит, харизматичан и убедљив. Наравно, није му био дозвољен приступ званичним медијима, али се он успешно оглашавао на друштвеним мрежама.

 

Пре него што је убио полицајце у Батон-Ружу, Лонг је допутовао у Далас да погледа место где је друге полицајце убио Мик Џонсон.

 

«Стопроцентне револуције и стопроцентни устанци жртава против оних који их вређају, против својих угњетача, били су успешни само захваљујући томе што су били узвратни, што је било крвопролиће. Само протестима остварили смо нулти проценат успеха. То никада није успевало и никада неће успети. За узврат ти мораш да бијеш. Само тако ће угњетач разумети да треба да оде. Он речи не разуме», рекао је после посете.

 

Управо такав харизматичан и полусуманути самовољник је недостајао Сувереним грађанима да добију праву популарност. Већ сада експерти наводе цифру од 300-400 000 присталица покрета и њихов број нагло расте. FBI сматра Суверене грађане за једну од главних унутрашњих терористичких претњи за САД.

 

За полицајце они представљају посебну опасност, јер по њиховом убеђењу полицајци су оличење апсолутно нелегитимне власти. У случају грађанског конфликта ширих размера, наоружани до зуба Суверени грађани би неминовно постали веома утицајна снага.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;