Русија је оценила као неприхватљив тон америчког државног секретара Џона Керија који је позвао Русију као и сиријски режим да покажу уздржаност у борбама око Алепа.

 

Ryabkov

 

«Чим је остварен прави напредак у борбама против терориста, који су остварили сиријска влада и војска уз нашу подршку, Американци су почели да прибегавају некоректним методама, и да траже од нас да престанемо да се боримо против терориста», рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков за агенцију РИА Новости.

 

 

Он је рекао да је то потпуно «неприкладно» и оптужио САД да штите побуњенике и њихове екстремистичке савезнике које су у Алепу, великом граду на северу Сирије, опколиле снаге сиријског режима.

 

Џон Кери је рекао јуче да Русија и сиријски режим треба да покажу уздржаност у офанзиви у Алепу. Он је рекао да су напади сиријских снага спречили састанак зараћених снага у понедељак у оквиру међународог пројекта о политичкој транзицији у Сирији.

 

Вашингтон и Москва су копредседавајући Међународне групе за подршку Сирији која окупља око двадесет земаља и која је у новембру 2015. у Бечу саставила мапу пута за мир, што је у децембру потврђено резолуцијом Савета безбедности УН.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;