Међународни олимпијски комитет (МОК) је понудио Србији да поједини наши спортисти заузму места суспендованих руских такмичара на Олимпијским играма, али су челници Олимпијског комитета Србије (ОКС) то одбили. Осим Србије, специјалне позивнице су добили још и дизачи тегова из Белгије, Хрватске, Монголије и Салвадора. Очекује се да ће ове земље прихватити понуду МОК-а и послати своје представнике у Рио.

 

rio

 

 

Последња таква понуда стигла је нашем репрезентативцу у дизању тегова Тамашу Кајдочију. Руски тим за дизање тегова избачен је са ОИ због наводног коришћења допинга. Међународна федерација за дизање тегова је због тога одлучила да једну од укупно шест специјалних позивница упути Тамашу Кајдочију.

 

Олимпијски тим Србије би тако имао 104 путника за Рио. Међутим, шеф мисије Олимпијског комитета Србије Дамир Штајнер казао је да ОКС неће прихватити ниједну норму која није изборена редовним путем, односно кроз квалификације.

 

«Међународна федерација за дизање тегова накнадно је упутила позив за српског репрезентативца Тамаша Кајдочија, али нисмо били у могућности да је прихватимо. Критеријумска одлука Извршног одбора ОКС пре квалификационог циклуса била је да се не прихвата било која позивница која излази из оквира редовног система квалификација»,  рекао је Штајнер за Информер.

 

 

 

Он је потврдио да су, поред Кајдочија, и други наши спортисти добили накнадне позивнице.

 

«Овај позив за изузетног младог и талентованог спортисту Тамаша Кајдочија није први случај. Међутим, критеријум којим смо се водили примењиван је униформно за све спортове. То је наша коначна одлука», истакао је Штајнер.

 

 

Осим руских атлетичара и дизача тегова са Олимпијских игара су суспендовани и пливачи, веслачи и кануисти. Делимичну суспензију добили су и руски петобојци и једриличари. Чекају се одлуке још 13 спортских федерација, међу којима су боксерска, бициклистичка и рвачка. Засад је учешће на Играма у Рију одобрено руским стрелцима, џудистима, тенисерима, одбојкашима, гимнастичарима и триатлонцима.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;