Хашки суд наложио је Србији да испуни обавезе о сарадњи с Трибуналом, које укључују и изручење троје радикала оптужених за непоштовање суда — Петра Јојића, Јова Остојића и Вјерицу Радету.

 

hag-s_620x0_620x0

 

У одлуци Трибунала објављеној данас, наводи се да Србија не може да се позива на домаће законодавство како би оправдала непоштовање својих међународних обавеза.

 

«Ако српско домаће законодавство није у складу са међуанродним обавезама, оно мора под хитно да буде измењено тако да гарантује усклађеност тим обавезама», наводи се у одлуци у којој се налаже Србији да испуњава своју обавезу у сарадњи са Трибуналом.

 

Судско веће налази да «члан 29 Статута, који је обавезујући за све земље чланице УН као анекс Поглавља ВИИ Резолуције Савета безбедности, ствара обавезу за државе да сарађују са Трибуналом у случајевима непоштовања суда».

 

Судско веће Трибунала је у одлуци навело да Србија, након обавештења од 18. маја да је судија за претходни поступак Вишег суда у Београду закључио да према српском Закону о сарадњи са Хашким трибуналом нису испуњени услови за предају и хапшење радикала, није саопштила како ће та одлука утицати на њену обавезу да сарађује са Трибуналом.

 

Трибунал наводи да је у основи овог случаја питање да ли је држава обавезна да сарађује са Трибуналом у свим случајевима или само у оним који се тичу кршења међународног хуманитарног права.

 

Такође је напоменуто да иако непоштовање суда није утврђено Статутом као кривично дело, пракса Трибунала «снажно утврђује» да се његова надлежност простире и на кривична дела непоштовања суда, како се не би осујетила његова улога.

 

Судско веће такође примећује да Србија у почетку није оспоравала надлежност Трибунала за случајеве непоштовања суда, и да је годинама сарађивала и по питања као што су хапшење и пребацивање оптужених у случају непоштовања суда.

 

Судско веће подсећа и да је Србија обавезна да сваке две недеље поднесе извештај о мерама предузетим да осигура да су испуњене њене обавезе.

 

«Због горе наведених разлога, на основу правила 54 Трибунала… судско Веће наређује Србији да испуни своје обавезе под чланом 29 Статута», наводи се у одлуци Суда.

 

Хашко тужилаштво је оптужило Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јова Остојића да су вршили притисак на двојицу сведока тужилаштва да сведоче у корист Војислава Шешеља, нудећи им противуслуге.

 

Суд је подигао оптужнице за непоштовање суда против троје радикала 5. децембра 2014, а издао налог за њихово хапшење и предају 19. јануара 2015. Пошто Србија није поступила по овим налозима за хапшење Трибунал је 13. јануара 2016. затражио да подноси месечне извештаје о напорима које чини да испуни ту обавезу, а 10. фебруара 2016. наложило је да Србија подноси извештаје сваке две недеље.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;