Турски председник Реџеп Тајип Ердоган затражио је опроштај од Бога и народа јер, како је рекао, није на време видео «право лице» имама Фетулаха Гулена, ког Анкара оптужује за организовање прошломесечног неуспелог војног пуча.

 

erdogan_profil_epa

 

Како преноси АФП, то је редак случај да Реџеп Тајип Ердоган тако јавно покаже понизност.

 

Гулен је блиско сарађивао с Ердоганом док је био градоначелник Истанбула 1990-их година и након што је његова партија Правде и развоја дошла на власт 2002. године, подсећа француска агенција.

 

«Упркос свему, осећам се тужно што нисам много раније увидео право лице ове издајничке организације», рекао је Ердоган у телевизијском обраћању, мислећи на Гуленов покрет Хизмет.

 

«Нека нам Бог и мој народ опросте», навео је Ердоган.

 

 

Гулен, који живи у егзилу у САД, одбацује оптужбе турских власти да је организовао пуч.

 

У међувремену, генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд поручио је у Турској да та држава треба да се обрачуна са онима који су одговорни за неуспели покушај пуча, али да то мора да буде урађено у складу са владавином права и људским правима.

 

Јагланд је, на заједничкој конференцији за новинаре са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом у Анкари, рекао да у Европи има мало разумевања за то у којој мери се тајна служба инфилтрирала у турску војску и правосуђе, преноси Ројтерс.

 

Јагланд је највиши европски званичник који је посетио Турску после покушаја пуча 15. јула.

 

 

 

RTS

Тагови: ; ; ; ;