Савет безбедности УН вечерас ће одржати хитну седницу због нових балистичких проба Северне Кореје, саопштили су извори блиску УН.

 

Северна Кореја објавила нови снимак тестирања балистичке ракете

Састанак ће бити одржана на захтев САД и Јапана.

Северна Кореја испалила је данас балистичку ракету средњег домета која је прешла око 1.000 километара пре него што је пала у близини територијалне воде Јапана. Америчка стратешка команда је саопштила да је Северна Кореја данас истовремено испалила две ракете, а не само једну

У саопштењу команде се наводи да је према првим показатељима утврђено да је једна ракета екслодирала непосредно после лансирања, док је друга летела од Северне Кореје до Јапанског мора.

 

Северна Кореја је и раније лансирала ракете у море, али су аналитичари из Јужне Кореје рекли да је данашњи лет од 1.000 километара један од најдужих тестова Пјонгјанга тог типа.

 

Вашингтон и Сеул постигли су споразум о постављању антиракетног штита до краја године, због наводно појачаних претњи Пјонгјанга, а амерички државни секретар Џон Кери упозорио је Северну Кореју на могућност увођења нових санкција због развијања ракетног програма.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;