Невладине организације из Боке которске саопштиле су да снажно подржавају идеју о оснивању Савеза за војну неутралност и пре свега његов главни циљ – организовање фер референдума.

 

ne-u-nato-baner

 

Иницијативу Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“ подржале су Матица Боке, Српски Соко Херцег Нови, СПКД „Просвјета“, Српски Соко – Кртоли, ОБНОР Котор, ОБНОР Херцег Нови, ОБНОР Тиват, „Глас“, књижара „Со“ и „АХА“ Херцег Нови.

 

„Питање учлањења Црне Горе у НАТО је пре свега и у првом реду, питање о ком треба да одлучују грађани а не политичке елите и због тога наглашавамо да је добро што је иницијатива о формирању оваквог Савеза потекла од цивилног сектора, наглашено је у заједничком саопштењу ових организација.

 

Они су истакли да НАТО кампања коју је форсирао режим поред свега нема подршку грађана нагласивши да није мудро да се о учлањењу Црне Горе у НАТО пропитују њене чланице а избегава да се о томе изјасне њени грађани.

 

„Сматрамо да агресивна НАТО кампања коју је форсирао режим није дала жељени резултат на терену о чему свједоче истраживања јавног мњења. Сва досадашња истраживања говоре да та опција нема потребну подршку грађана, а властодршци желе да такву одлуку донесу у парламенту.

 

Подсећамо да је Словенија упркос убедљивој подршци грађана, пре учлањења у овај војни савез организовала референдум. Није државнички мудро да се о учлањењу Црне Горе у НАТО пропитују чланице овог војно-политичког савеза, а истовремено се избегава да се о томе изјасне њени грађани.“

 

Они истичу да се операција учлањења Црне Горе дешава у тренутку када НАТО пакт не може да одговори својој прокламованој сврси постојања на тлу Европе, о чему сликовито говоре немили догађаји од Нице, Минхена до Анкаре.

 

„Народ Боке више пута је јасно ставио до знања да не жели НАТО армаду у заливу уместо туристичких јахти и путничких бродова.

 

Због тога ове НВО сматрају да учлањење у овај војно политички блок, који је остатак из времена Хладног рата неће донети стабилност, већ ће изазвати нове поделе у друштву“, саопштиле су НВО из Боке.

 

 

ин4с

Тагови: