Односи између Варшаве и Кијева се неће побољшати све док украјинске власти и друштво не прихвате истину о Волинском масакру, који парламет Пољске званично назива «геноцидом» над Пољацима, изјавила је представница пољске владе за питања међународног дијалога Ана Марија Андерс, а преноси Polskie Radio. Нагласила је и да је цело становништво те области било «на мукама» због «окупације од стране Трећег рајха и СССР-а».

 

349122_1_PolUkr_AnnaMariaAnders03000_big

 

Пољска неће побољшати односе са Украјином «без признања истине о Волинском масакру», рекла је представница пољске владе за питања међународног дијалога Ана Марија Андерс. Она је тако прокоментарисала недавно усвојену резолуцију од стране пољског парламента, према којој се 11. јула у Пољској обележава Национални дан сећања на «жртве геноцида почињеног од стране украјинских националиста» над пољским грађанима.

 

«Без истине не можемо ићи напред. Не можемо тражити опроштај зато што говоримо истину. Односе са Украјином компликује рат у тој земљи, и то је веома тешко време за ту државу, али ствари морају да се назову својим правим именима»- рекла је Ана Марија Андерс.

 

 

Истовремено је напоменула да је територија Волин, где су живели Пољаци и Украјинци и где се та трагедија догодила, била изложена «мукама» и због «окупације од стране Трећег рајха и СССР-а».

 

Андерсова је такође истакла да у савременом украјинском друштву, посебно међу млађом генерацијом, још увек не постоји разумевање за трагедију пољских грађана Волина и југоисточне Галиције, који су масовно страдали «не само од руке Украјинске устаничке армије, већ и својих украјинских суседа». То им се мора објаснити. Према њеним речима, одговарајући дијалог са Украјинцима се треба спроводити на свим нивоима — не само са владом и министрима, него и међу грађанима обе земље.

 

«Мислим да је добро што смо коначно рекли да је то био геноцид» — цитира Polskie Radio Андерсову.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;