Америчка национална Управа за атомску безбедност је одобрила почетак припреме за производњу модернизоване нуклеарне бомбе B61. Инжењерске припреме за производњу су трајале пуне четири године, а серијска производња ће вероватно почети 2020 године.

 

B61 12

 

„Бомба B61 има најзастарелију базу компоненти у целом нуклеарном арсеналу САД. Модернизација ће јој продужити век трајања за барем две деценије“, рекао је шеф Управе Френк Клоц.

 

B61 је основно термонуклеарно оружје стратешких снага САД. Њена нова, дванаеста модификација, ће бити прилагођена за стратешке бомбардере и тактичку авијацију. B61-12 ће заменити нуклеарне бомбе B61-3, B61-4, B61-7 и B61-10.

 

Према плану Пентагона, B61-12 ће од 2020 године бити постављене у америчким базама у Европи.

 

Кремљ је најавио да ће руски стручњаци за нуклеарно оружје убрзо оценити овај амерички потез. Независно од овога, директор департмана Министарства иностраних послова РФ за контролу наоружања Михаил Уљанов је још у марту изјавио да ће Русија предузети адекватне мере ако се америчке нуклеарне авио-бомбе В61-12 појаве у Европи.

 

Председник Академије за геополитичке проблеме др војних наука Константин Сивков је изјавио да одговор Москве на то могу бити нуклеарне главе за ракетне системе „Искандер“.

 

„Неће они (САД) преправљати саму бомбу. Модернизоваће неке њене блокове, учиниће њено тело савршенијим и аеродинамичнијим. За то ће им бити потребно највише годину и по. Наш одговор тренутно може бити само производња нуклеарне главе за „Искандер“. Другог ефикасног одговора тренутно нема“, рекао је Сивков.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ; ;