Он је требало да настави сведочење, али је без најаве и појашњења средином јуна напустио Холандију. Он је мејлом прихватио предлог Трибунала да сведочи путем видео-линка 16. августа, па ће се организовати видео-конференцијска веза.

 

Руски пуковник изненада напустио процес у Хагу против генерала Младића (ВИДЕО)

 

 

Руски пуковник изненада напустио процес у Хагу против генерала Младића (ВИДЕО)

 

 

Руски пуковник, који је био начелник штаба Унпрофора у Сарајеву, у јуну је дао исказ о другој експлозији на пијаци Маркале и одговорио на сва питања бранилаца, као и добар део унакрсног испитивања тужиоца, пишу «Вечерње новости».

 

Током сведочења Демуренко је тврдио да Маркале нису биле погођене минобацачком ракетом и сугерисао да је испред пијаце могла бити постављена и даљински активирана мина или граната, која би имала исти учинак и оставила исти кратер на тлу као пројектил испаљен из минобацача.

 

Демуренко је указао да је Унпрофор потом из балистичких резултата истраге о експлозији на Маркалама, за које је сугерисао да су били исправни, намерно извео погрешан закључак да је ватра отворена са положаја Војске Републике Српске.

 

«Они су истрагом утврдили само угао пада гранате и правац из којег је долетела и сместа су упрли прстом на такозване агресоре», нагласио је Демуренко.

 

 

Он је посведочио и да је Унпрофор сумњао да /такозвана/ Армија БиХ пуца из снајпера на сопствени народ, али да је то било тешко доказати, тим пре што је из команди наређивано да се истраге обуставе.

 

 

 

 

РТРС

 

 

Тагови: ; ; ; ;